Ziua în care îți amintești de primul tău Învățător


Câți dintre noi își amintesc, măcar o data pe an, de cei care ne-au pus creionul în mană?

Fiindca azi e Ziua Educației, aș vrea să dedic acest scurt foșnet primului meu învățător și mentor: Mamei mele.

Născută în satul Piscani, județul Olt într-o familie modestă, a urmat cursurile Școlii Normale din Pitești. Repartizată în comuna Spineni, satul Optășani, avea să devină pentru generații întregi de elevi Doamna Învățătoare sau, mai simplu, Doamna.

Din Școala cu Clasele I-IV Optășani Olt, unde a dedicat o viată întreagă educației în condiții greu de imaginat azi, au mai rămas doar pereții. Clădirea este în degradare continuă și încerc să înțeleg ce simte mama când trece aproape zilnic peste locul unde si-a petrecut atâția ani…

Doamna avea în grijă clasele I-IV. Cum poți să predai simultan la 4 clase? Imaginați-va responsabilitatea, harul și abilitatea pe care să le pui în practică pentru a conduce în acelaşi timp munca la 4 clase primare. Fără a mai lua în calcul planificări, caiete de corectat, lucrări, ședințe etc.

Iarna ne adunam toți ca niște pui pe lângă Doamna, la soba care scotea mai mult fum decât căldură…

A fost Doamna mai indulgentă cu cei 3 copii ai săi? Nici vorbă! Aș spune chiar mai severă decât cu toți laolaltă… 🙂

Avea Doamna timp pentru copiii ei acasă? Nu prea, pentru că avea gospodărie, la care toata familia trebuia să contribuie cu muncă, ba chiar și la câmp. Dar de dragostea ei nu ne-a privat nicio secundă.

De Ziua Educației, primul meu gând se întoarce către Mama.

Viața a făcut să fie și primul meu Dascăl. Sunt recunoscătoare pentru tot ce mi-a dăruit, ca mama si învățătoare. Și sper să mă înțeleagă si sa mă ierte ca nu o vad atât de des cât ar trebui.

Fă-ți timp azi să-ți suni învățătorul/ învățătoarea/ un profesor.  Mulțumește-i și spune-i cât de mult apreciezi ceea ce ai primit. Și dacă ai avut experiențe neplăcute la școală, te rog, nu generaliza. Sunt sute de educatori care au ales din pasiune această profesie…Să le dedicăm această zi.

Eu va las acum, deoarece trebuie să termin un articol (despre starea de bine a cadrelor didactice) pentru o conferință. Poate că Ziua educației mă va motiva: acești oameni minunați, educatorii, au nevoie de apreciere și susținere!

Foto: Doamna, acum bunica si strabunica. <3

Intre timp am devenit si eu Bunica!

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Ziua în care îți amintești de primul tău Învățător

  1. Super!!!! unul din cele mai frumoase articole despre iubire si daruire!

  2. Multumesc, Clau meu!

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!