Vrei sa fii un adult fericit? Iubeste-ti bunicii!


Ma credeti sau nu, relatia bunici – nepoti are un impact putermic asupra nivelului de satisfacție si starii de bine atat a nepotilor, deveniti adulti, cat si a bunicilor!

Pe ce ma bazez cand afirm asta?

 Ca de obicei, pe rezultatele unor cercetari. Este vorba de un studiu longitudinal – adica pe termen lung, pe mai multe generatii. Si pe…nasul meu de bunicuta! 🙂

Studiul a fost realizat de cercetători de la  Boston College in SUA pe un esantion de  376 bunici si 340 de nepoti , urmărind sănătatea lor mintala in perioada 1985-2004.

Concluzia echipei conduse de cercetătoarei Sara Moorman:

 O relație apropiată emoțional nepot adult-bunic este asociata cu mai putine simptome de depresie pentru ambele generatii.

Bunicii și nepoții adulți pot fi resurse reciproce reale de sprijin.

Studiul a aratat ca solidaritatea nepoti- bunici ii protejeaza deopotriva de depresie.

Bunicii trăiesc mai mult și  sunt motivati sa aiba o viata suficient de lungă pentru a continua legăturile cu  cu nepoții lor.

Cercetătorii au analizat doua tipuri de conexiuni: solidaritate afectiva sau apropiere emoțională și solidaritatea funcțională sau sprijin concret. Cu cat bunicii si nepotii, deveniți adulți, si-au acordat mai mult sprijin reciproc, emotional si functional (sfaturi, ajutor material, transport etc.), cu atat sănătatea lor s-a îmbunătățit.

In concluzie, dacă vrei sa stai departe de depresie, fie ca esti nepot sau bunic, consolidează aceasta relație.

Dar ce sa ne facem când bunicii sau nepoții trăiesc departe…?

Sa ne bucuram de momentele cu nepoții si/ sau bunicii noștri!

Eu pentru asta ma pregatesc acum. 🙂 Maine imi voi revedea nepoțelul, pe Dario, care traieste departe, la peste 2000 de km…Mi-e foarte dor de el si de mamica lui!  <3 <3 <3

Acum va las, pentru ca am treaba: vreau sa-i primesc cum se cuvine. 🙂  Si va astept duminica la yoga, sa ne tina sănătoși pentru multi ani! Ca sa ne bucuram de copiii si nepoții noștri…>3

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!