Ujjayi sau disciplina obtinută prin respirație


Nu există Guru mai bun decât propriul corp!

Te poti disciplina singur/a, cu vointa, evident, folosind ce ai la indemână. Plecam chiar de la respiratie. De ce? Respiratia este insasi viata.

Cum iti este respiratia, asa iti este si mintea.

Fiecare stil de yoga are o pranayama sau o tehnica de control si extensie a respiratiei specifica. De exemplu, in Kundalini yoga folosim respiratia de foc in cele mai multe kryia.

Ujjayi este pranayama pe care o folosim in Ashtanga Yoga, acel stil dinamic de meditatie in miscare in care coordonam dinamica posturala, atentia si respiratia. Despre Ujjayi am mai scris aici, aici si aici.

De ce in Ashtanga yoga folosim Ujjayi?
Cunoscuta ca repiratia victorioasa, Ujjayi este o tehnica prin care sustinem miscarea timp indelungat in Ashtanga Yoga. Efecte:
– purifica organismul- transpiram intens datorita schimbului de gaze;
– energizeaza corpul;
– extinde, prelungeste respiratia, conducand spre atentie si interiorizare.
V-am mai povestit intr-un articol cum ne bateau la cap instructorii din India cu Ujjayi. Practic, cum simteau ca slabim Ujjayi- dupa sunetul sonor produs, cum ne atentionau: Ujjayi, UjJjayi, Ujjayi!
Si bine faceau! De ce?
Acest sunet prelungit, ca valurile oceanului, dă indicatii clare despre felul in care folosim energia corpului  in acel moment!
Cum respiram cu Ujjayi?

Contractia  laringelui genereaza aceasta respiratie sonora, cu beneficii multiple pentru minte si corp. Contractia glotei regleaza fluzul de aer. Inspiram uşor pe nas, extindem toracele. În expiratie contractam glota. Nu oprim fluxul de aer, ci il facem mai amplu, restrictionand glota cu contractie constanta. Ujjayi este o respiratie diafragmatica. ca sa exersam, inspiram pe gura: sooooooooo, expiram haaaaaaaaa. Apoi inchidem gura si repetam: So inspir, Ha expir.

Greseli curente in Ujjayi
Contractie excesiva
Din dorinta de a scoate cu orice pret acel sunet, unii practicanti forteaza, contractand excesiv gatul.  Efectul este contrar, ne blocam energetic! Corect practicata, Ujjayi este o respiratie constanta pana la relaxarea de la sfarsitul clasei, in Shavasana. De ce atunci? Pentru ca nu mai e nevoie sa sustina energetic practica yoga! 🙂
Practica Ujjayi ca respiratie abdominala
Cum va spuneam, fiecare stil de yoga are o pranayama specifica. In Ujjayi, inspiratia cu antrenarea diafragmei si marirea toracelui va duce la cresterea capacitatii respiratorii. Inspiratia energezizeaza, iar expiratia duce la eliminarea toxinelor din zone opace, in care nu ajungem cu respiratia obisnuita.
Mai vorbim si maine despre Ujjayi, acum am treaba! Ghici ce? Practica yoga de dimineata! <3
Puteti exersa Ujjayi cu mine la clasele de yoga de la Paradisul verde Sport & Spa sau la clasele online. 🙂
O zi cu victorie in tot ce faceti!
Ujjayi – The Whispered Breath – Moving Inward

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!