Tu ce ești, ceapă sau usturoi…?
Ați auzit zicala românească Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase? Se aplică și în psihologie. 🙂 Psihologul american Nicholas Cummings a creat un model inedit pentru a diferenția tipurile de personalitate. Potrivit lui Cummings, oamenii sunt de două tipuri: Ceapă și Usturoi.
Oamenii de tip Ceapă sunt dificili cu ei înșiși, își provoacă singuri suferință. Cei de tip Usturoi îi fac pe alții să sufere.
Personalitatea de tip Ceapă dusă la extrem poate să fie împovărată, să se îngrijoreze excesiv din orice, să-i acuze pe ceilalți pentru propriile nereușite, eșecuri și lucruri care merg prost în viața sa, dar mai ales să se învinovățească pe sine. Viața Omului de tip ceapă este ghidată de anxietate. Cepele ajung să internalizeze sentimentul de vinovăție și aceasta îi face să devină pasivi sau pasiv- agresivi. Nu reușesc să își satisfacă nevoile.
Personalitate de tip Usturoi este omul care vede numai propriile nevoi. Tinde să arunce vina pe ceilalți pentru greșelile sale. Poate deveni nemilos, își urmărește obiectivele și în relațiile interpersonale este adesea egoist. Versiunea extremă a Usturoiului este personalitatea narcisistă sau personalitatea psihopată, unde sunt nevoile celorlalți nu contează deloc.
Suntem oare numai Ceapă sau numai Usturoi? Din fericire, personalitățile combină trăsături de ceapă și usturoi. O persoana echilibrata ar putea avea trăsături în mod egale din ambele: capacitatea de reflecție și asumare a responsabilității și temerile lor (ceapa), capacitatea de a empatiza cu ceilalți (ceapă) și capacitatea de a-și susține interesele fără teamă (usturoi).
Cu toate acestea, personalitățile noastre nu sunt perfect echilibrate, așa că putem trece dintr-o parte în alta.
Să vedem cum ne influențează lucrul acesta în viața de zi cu zi.
Dacă ești o persoană de tip Ceapă și soțul tău sau șeful de la serviciu este un Usturoi, relația va fi dificilă. Fie va trebui să schimbi locul de muncă, fie vei învăța să prelucrezi mesajele primite de la Usturoi. Cea mai bună terapie pentru personalitatea Ceapă este CBT sau Terapia Cognitiv Comportamentală, care te poate ajuta să-ți restructurezi modul de a gândi. Astfel, te vei liniști, vei gândi pozitiv despre tine și vei învăța când și cum să spui Nu, adică să fii asertiv cu omul de tip Usturoi.
Dacă omul de tip Ceapa suferă, Usturoiul nu suferă, ci îi face pe alții să sufere prin comportamentul său. Chiar dacă îi rănește pe ceilalți, se face că plouă…
Spre deosebire de Ceapă, care duce furia înăuntru, Usturoiul o externalizează, o îndreaptă asupra celorlalți, făcându-i să se simtă vinovați de toate relele sale. Nu va putea menține relații armonioase pe termen lung. Cu timpul, va fi părăsit până și de cei apropiați, sătui de crizele și mofturile lui.
Și personalitatea Usturoi tot cu CBT se tratează cel mai bine. 🙂 Usturoiul va înțelege că o abordare echilibrată este cea mai bună. Obiectivele terapeutice vor urmări îmbunătățirea responsabilității, a empatiei și a relațiilor în general.
Acum te rog să iei un moment de reflecție: Tu ce ești? Ceapă sau usturoi? Îți provoci ție suferință sau celorlați? Ce poți face chiar de azi pentru a îndrepta situația?
Surse:
- Refocused psychotherapy as the first line intervention in behavioral health. Cummings, N. A., & Cummings, J. L. (2013). New York, NY, US: Routledge/Taylor & Francis Group.
- Clinical Strategies for Becoming a Master Psychotherapist, ed. William O’Donohue, Nicholas A. Cummings.
Lasă un răspuns