Tot ce ai nevoie să știi despre fobii
Fobia este un tip de tulburare de anxietate care determină o persoană să experimenteze frică extremă și irațională cu privire la o situație, o ființă vie, un loc sau un obiect.
Când o persoană are o fobie, adesea își va modela viața pentru a evita ceea ce consideră a fi periculos. Amenințarea imaginată este mai mare decât orice amenințare reală reprezentată de cauza terorii.
Fobiile sunt tulburări psihice diagnosticabile.
Persoana va experimenta o suferință intensă atunci când se confruntă cu sursa fobiei sale. Acest lucru îl/o poate împiedica să funcționeze normal și uneori duce la atacuri de panică.
În Statele Unite, aproximativ 19 milioane de oameni au fobii.
Simptome
O persoană cu fobie va prezenta următoarele simptome. Acestea sunt frecvente în majoritatea fobiilor:
- senzație de anxietate incontrolabilă atunci când este expusă la sursa fricii
- sentimentul că sursa acelei frici trebuie evitată cu orice preț
- incapacitatea de a funcționa corect atunci când este expus declanșatorului
- recunoașterea faptului că frica este irațională, nerezonabilă și exagerată, combinată cu incapacitatea de a controla sentimentele.
O persoană poate să experimenteze sentimente de panică și anxietate intensă atunci când este expusă la obiectul fobiei sale. Efectele fizice ale acestor senzații pot include:
- respiratie sacadata
- transpiratie
- bătăi accelerate ale inim
- tremur
- bufeuri sau frisoane
- o senzație de sufocare
- dureri în piept sau strângere
- starea de greutate, apasare in stomac
- intepaturi
- gură uscată
- confuzie și dezorientare
- greaţă
- ameţeală
- durere de cap
Anxietatea poate sa apara doar prin gândul la obiectul fobiei. La copiii mai mici, părinții pot observa că plâng sau încearcă să se ascundă în spatele picioarelor unui părinte sau ale unui obiect.
Fobii complexe
O fobie complexă afecteaza mai mult starea de bine unei persoane decât o fobie specifică. De exemplu, cei care experimentează agorafobia pot avea, de asemenea, o serie de alte fobii care sunt conectate. Acestea pot include monofobia sau frica de a fi lăsat singur și claustrofobia, frica de a te simți prinși în spații închise.
În cazurile severe, o persoană cu agorafobie își va părăsi rar casa. Citeste aici despre Agorafobie!
Lasă un răspuns