Ce este bine sa stii despre Agorafobie
Ce este agorafobia?
Simptome
Cauze
Diagnostic
Tratament
Agorafobia este o tulburare de anxietate. Poate declanșa frică intensă în situații în care fuga poate fi dificilă.
Numele provine din cuvântul grecesc antic „agora”, care se referă la un loc de adunare sau o piață.
Oamenii deseori înțeleg greșit agorafobia ca pe o teamă a spațiilor deschise, dar este mai complexă decât atât. Situațiile care pot declanșa frica la persoanele cu agorafobie includ:
- spații aglomerate sau închise
- spații deschise și îndepărtate
- a fi departe de casă
Unele persoane cu agorafobie au, de asemenea, atacuri de panică sau tulburări de panică. Când simptomele sunt severe, pot împiedica o persoană să iasa din casa.
Agorafobia se poate dezvolta la orice vârstă, dar simptomele apar de obicei la vârsta de 25-35 de ani și afectează femeile mai des decât bărbații.
Aici, aflați mai multe despre agorafobie, inclusiv modul în care aceasta poate afecta viața unei persoane și tipurile de ajutor disponibile.
Ce este agorafobia?
Credit de imagine: kali9 / Getty Images
Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale, ediția a cincea (DSM-5) clasifică agorafobia ca tulburare de anxietate.
O persoană cu acest tip de tulburare are sentimente persistente de anxietate care îi afectează capacitatea de a funcționa în viața de zi cu zi.
Agorafobia este o tulburare de anxietate care implică teama de a fi în locuri din care este greu să scapi sau să primești ajutor.
Sentimentele de jenă, neputință sau blocare pot declanșa agorafobia. O persoană poate avea unul sau mai multe dintre aceste sentimente în zone aglomerate sau îndepărtate sau pe poduri sau mijloace de transport în comun, de exemplu.
Agorafobia se poate dezvolta după ce o persoană a avut un atac de panică. Teama de alte atacuri, de exemplu, poate determina persoana să evite tipurile de situații în care a avut loc primul atac. Deși agorafobia poate urma tulburarea de panică, DSM-5 le consideră diagnostice separate.
Persoanele cu agorafobie ar putea avea nevoie de ajutorul unui însoțitor pentru a vizita locuri publice. S-ar putea să se simtă incapabili să părăsească singuri sau deloc acasă.
Tratament
Agorafia poate fi tratata cu o combinație de medicamente, in functie de severitatea cazului, și terapie comportamentală cognitivă (TCC).
Medicamente NUMAI la recomandarea si sub controlul medicului psihiatru!
Unul sau ambele dintre următoarele tipuri de medicamente eliberate pe bază de rețetă vă pot ajuta:
Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei: cunoscuți ca ISRS, acești antidepresivi pot ajuta la agorafobie- este nevoie de 2-4 săptămâni pentru a începe să funcționeze.
Benzodiazepine: Acestea sunt medicamente sedative care pot ameliora simptomele anxietății pe termen scurt. Cu toate acestea, există un risc ridicat de dependență de aceste medicamente.
Este important să rețineți că antidepresivele au uneori efecte nedorite la început, ceea ce poate face ca simptomele tulburării să pară mai grave. Urmati instrucțiunile medicului și cereti sfaturi dacă aaveti îngrijorări cu privire la efectele secundare!
Psihoterapie
Într-o sedinta de psihoterapie, o persoană lucrează cu un terapeut pentru a aborda cauzele și simptomele anxietății lor. În acest proces, persoana poate găsi noi modalități de a-și înfrunta temerile.TCC/ Psihoterapia Cognitiv comportamentala se concentrează pe schimbarea modului în care o persoană gândește și reacționează la anumite circumstanțe. Persoana poate învăța:
- noi modalități de a face față situațiilor care le declanșează simptomele
- noi modalități de gestionare a stresului și simptome de agorafobie
- tehnici de gestionare a fricii, precum exerciții de respirație profundă
Pentru a ajuta o persoană să-și depășească frica, un terapeut poate începe prin a merge o scurtă distanță de acasă cu ei și să crească treptat distanța în timp. Acest lucru poate oferi o modalitate sigură de a confrunta sentimentele nedorite.
Tratamentul inițial poate avea loc online sau telefonic, ceea ce face inutilă părăsirea casei.
Prietenii și cei dragi pot ajuta, de asemenea, învățând despre agorafobie, arătând înțelegere și încurajând persoana să facă noi pași pe măsură ce se simte pregătită.
Sfaturi self help pentru gestionarea simptomelor in agorafobie- strategii utile:
Urmati planul de tratament elaborat de psihoterapeut
Practicati yoga si tehnici de relaxare
Exercitii fizice regulat
Dietă sănătoasă
evitati băuturile care conțin alcool sau cofeină, inclusiv băuturi răcoritoare
Simptome
Agorafobia poate implica o combinație de frici, alte sentimente și simptome fizice. Toate acestea pot varia de la ușoare la severe. oameni pot gestiona simptomele agorafobiei Sursa de încredere urmând o rutină. Pentru alții, poate fi grav debilitant.
Conform DSM-5 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition o persoană cu agorafobie poate experimenta frica in urmatoarele situatii
– transportul public
– spații deschise
-spații închise
– a sta la coadă
a fi într-o mulțime
a fi singur în afara casei
Cea mai caracteristică frică implică o situație în care apar pericole și ajutorul este indisponibil sau evadarea este imposibilă. Frica se poate intensifica până când persoana are un atac de panică.
Lasă un răspuns