Cofeina nu face casa buna cu yoga si meditatia!


To drink or not to drink…coffee?

Mda…Multa lume mi-a sarit in cap pe tema asta…Ce-am, frate, cu cafeua, ca doar bine face? Ia uite cate studii sunt ca face bine…!
Efectele de care vorbiti in studiile selectate cu acest scop pot fi obtinute si altfel. Antioxidanti si sprijin impotriva Alzheimer si altor afectiuni puteti gasi nu doar la cafea…Sunt zeci si sute de exemple, mult mai sanatoase! zeci si sute de studii care arata contrariul: ca nu este buna cafeaua. Asa ca…

Bun, si atunci ce sa facem? Hai sa renuntam toti la cafea de maine! 

Nuuuuuuuuuuu! Orice alegere sa fie naturala. Observati ce efecte are asupra voastra: cum va simtiti, in ce momente creste/ scade nvelul de energie, daca deveniti imediat agitat etc. Efectele cafelei pot fi diferite de la persoana la alta, in functie de biochimia corpului.

Hai sa vedem problema cafelei si din punct de vedere yogic si Ayurvedic

Pentru cine nu a auzit de Ayurveda, este stiinta vietii in cultura asiatica, indeosebi indiana. Eu am cunoscut-o mai indeaproape in India si am studiat-o in Europa cu Indu Arora si Ganesh Mohan.
Spre deosebire de Medicina, Psihologie si Psihiatrie, unde afectiunile sunt clasate dupa manifestari si incluse in manuale, de exemplu ICD10, DSMV, in Ayurveda exista un singur model cu trei Gunas  pentru a  intelege cum functioneaza viata, in toate aspectele.

Aceste trei Gunas formeaza baza tuturor experientelor umane

Sattva este expresia sanatatii fizice, mintale, claritatii, echilibrului, armoniei. veselia, inspiratia, creativitatea, prietenia, libertatea, pacea. Toate cele bune si frumoase la modul ideal spre care aspiram sunt satvice! 🙂
Rajas inseamna miscare, agitatie, pasiune, determinare, anxietate, ingrijorare, zgarcenie, invidie, egoism, nevoia de control, judecarea altora sau de sine, tendinta de a evalua etc.
Tamas este cea mai densa Guna si exprima inertie, nemiscare, apatie, depresie, inactivitate, retragere, lene, indoiala, tristete, rusine, plictiseala, ignoranta…
Atentie! Gunele nu sunt tipuri de personalitate, ci caracteristici care se intalnesc si in natura, si in om!

Bun, am priceput, dar ce treaba are asta cu cafeaua mea de dimineata…?

Cafeaua scade calitatile sattvice in corp si minte si creste Rajas fortat, dupa care aduce imediat Tamas. Concret, produce enervare, agitatie, confuzie si oboseala. Elimina fortat prana din corp!

Va mai povestesc si maine despre Coffee and yoga. Pana atunci, faceti alegeri sanatoase. 🙂

Daca ti-a placut acest articol, imi poti oferi o carte sau o cafea! 🙂

Dora <3

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!