In ceea ce ma priveste, cand am dubii cu privire la ceva in viata, ma intorc la filozofia yoga. Da, toti avem principii, insa daca nu sunt valori, sunt vorbe in vant. Valorile yoga sunt validate de mii de ani de practica si au devenit universale.
Hatha Yoga Pradipika pomeneste ceva de cafea?
Nu, n-are cum! Cafeaua a fost adusa in India dupa aparitia Hatha Yoga Pradipika, in sec. 18- 19, dupa sosirea britanicilor. Deci yoghinii adevarati nu incepeau ziua cu o cana de cafea la ora 3 sau 4 dimineata inainte de practica! 🙂
In schimb, Yoga sutra este clara în ceea ce privește Saucha sau curatenia interna si externa, fizica si morala. Saucha este una din cele 5 Niyama.
Ca stimulant puternic, cafeaua este foarte rajasică. Ca atare, este evident ca nu e buna în practica yoga, deoarece poate provoca perturbări mintale și agitație. Nu vad cum poti sa te asezi in meditatie dupa un Ristretto sau o cana mare de cafea. :)))))))
Scopul meditatiei este contrariul cafelei: sa stabilizeze Monkey Mind
Daca bei totusi zilnic, iti face bine si Nu vrei/ Nu poti sa renunti la cafea, 🙂 bea-o dupa yoga sau meditatie!
Întregul proces de practică yoga urmareste natura noastră sattvica si scăderea, atenuarea efectelor rajas și tamas.
Rajas și Tamas, cu toate acestea, nu sunt rele in sine. 🙂 De exemplu, nu am putea face nimic fără rajas – nu am fi activi – și nu am putea dormi fără tamas. Totul este o chestiune de echilibru și de modul în care rajas și tamas pot fi obstacole în calea practicii yoga și a evoluției noastre spirituale.
In concluzie, cafeaua este un excitat al sistemului nervos. Consumat in exces, provoaca adictie!
Efectul din perspectiva: mobilizează și expulzează prana, care altfel este folosită pentru a stabiliza pelvisul, intregul aparat locomotor, muscular, nervos, corp si minte. Expulzeaza prana fortat, nu natural.
Lasă un răspuns