Tema de duminică: 108 Suryia Namaskar


suryia

Dragă Copac,

De când m-am întors din India, în fiecare duminică am o temă pentru acasă:  108 Suryia Namaskar. Azi m-am gândit sa-ți împărtășesc cate ceva din această practică.

Ce e cu saluturile astea…?

Pentru mine, cele 108 Saluturi ale soarelui sunt un mod de a saluta viața: să fiu recunoscătoare pentru această șansă extraordinară, de a vedea răsăritul soarelui. Atunci când suntem tineri, ni se poare că viața este eternă. Doar când începem să îmbătrânim apreciem fiecare zi.

De ce le fac în fiecare duminică?

În primul rand, pentru că le simt ca pe o experiență puternică, cu rol de modelare: te detoxifică, fizic și mental. Psihic, mă ajută foarte mult să înțeleg cum funcționează mintea și corpul. Observ, cu fiecare duminică, altă abordare a acestei practici. Ceea ce pentru mine înseamnă o evoluție.

Cine poate face cele 108 Suryia Namaskar?

Oricine. fiecare în ritmul său. Important este să menții mintea orientată spre numărarea asanelor și să le faci fără a le simți ca pe o povară, o obligație. Pe lângă faptul că te vor întări fizic, vor duce mintea la o stare de calm.

Sfaturi de la Copacul Atent

  • Consistența. 🙂 Ai luat această decizie? Ține-te de ea! Repetarea acestei practici,  duminică de duminică, te va ajuta să devii mai responsabil și să-ți duci deciziile la capăt.
  • Încrederea: 🙂 Poți face în fiecare duminică această serie de 108 saluturi ale soarelui, indiferent de nivelul tău în yoga, dacă ai suficientă încredere în tine.
  • Înainte de a începe, verifică: aerisește camera, te vei încalzi dupa primele 10. Asigură-te că nu te va deranja nimeni. Evită să bei cafea înainte de cele 108 Suryia Namaskar, chiar dacă e tare bună dimineața. Știi că e diuretică, te va trimite la toaletă la un moment dat și îți va fi greu e sa continui.
  • Ahimsa: 🙂 fără violență! Încetinește ritmul sau oprește-te dacă ai obosit. Nu-ți agresa corpul! Respectă-i limitele și posibilitățile, fără frustrări.
  • Asteya: 🙂 să nu furi! Nu are rost să te minți, numărând în plus asane pe care nu le-ai făcut. Cel care nu fură va vedea în jur giuvaeruri, spune Baghavad Gita.
  • Dacă le execuți având în cap ideea că mai am x asane, va fi foarte greu. De la prima la ultima asană din cele 108, încearcă să rămâi neutru. Nu te întrista că mai ai multe, nu te bucura când rămân puține. Doar practică și observă.
  • Santosha: 🙂 mulțumire. Fii mulțumit cu ceea ce poți face azi, asta te va ajuta să avansezi!
  • Brahmacharya: 🙂 poți utiliza această Yama (restricție) și în alt sens decât cel cunoscut (celibatul). Folosește-ți energia cu atenție. Nu te ruina în primele 30, 40 saluturi. Dozează efortul.
  • Prana: 🙂 este forța vieții. Respirația să-ți fie de la primul Surya Namaskar la ultimul egală. Dacă după primele seturi gafai, e ceva în neregulă. Nu ai un timp limitat. Le poți face într-o jumătate de ora, 45 de minute, o ora si jumătate etc.
  • Cele 108 saluturi ale soarelui sunt lecții de viață. 🙂 Eu le fac pentru că învăț ceva din ele, nu au semnificație religioasă. Cu fiecare Hasta Uttanasana îmi iau energie, curaj și încredere. Cu fiecare Uttanasana mă înclin  vieții!

Eu sunt azi recunoscătoare pentru că pot să duc la bun sfârșit această practică. Tu pentru ce ești azi recunoscător? 🙂


Copyright © 2015 Minodora Dinu. All Rights Reserved.

Imagine: 22 decembrie 2014. Copacul Atent langă Suryia. 🙂 Aeroportul New Delhi, India.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!