Stresul de Crăciun exista!


Ce…? Am citit bine…? Păi Crăciunul nu e o sărbătoare, bucuria bucuriilor, când desfacem cadouri, ne întâlnim în jurul meselor îmbelșugate, cu toți ai casei …revedem rude îndepărtate…?

Da. Așa este. Craciunul e cate un pic din toate acestea. Pe lângă lucrurile bune și frumoase, apar din adancul subconstientului suferinte, frustrari, nemultumiri, ascunse sub presul mintii. Masa de Crăciun este momentul când identitatea noastra individuala dansează pe scena familiei. Iar dansul se lasă cu stress și depresie, conform acestor studii. Rata divorțurilor creste de sărbători, sistemul imunitar slabeste, făcând loc mai usor bolilor in corp.

Hei, ce te-a apucat, vrei sa ne strici bucuria sărbătorilor, doamna Grinch?

Nu……… 🙂 Dar ma simt datoare sa va previn:

Stresul Crăciunului ne poate afecta sănătatea

Daca pentru unii Crăciunul este cel mai frumos si înălțător moment al anului, pentru alții aceste momente emoționale intense sunt generatoare de tristețe si depresie.

Cauzele sunt multiple, găsiți aici cateva. Adaug si eu cateva:

Căsătoria ta nu este cum crezi că ar trebui să fie, cum ti-ai imaginat-o?
Casa/ mașina vecinilor, a prietenilor, este mai mare?
Te-ai împrumutat pentru ea/ ele si acum creditele te sufoca?
Ai investit atâta in cresterea copiilor dar inca nu ai rezultatele dorite de tine si nu încetezi sa-i compari cu altii ?

Toate aceste frustrări si nemulțumiri apar ca butonul de Facebook: like si dislike. Atunci cand gândurile si acțiunile noastre nu sunt in armonie, nu rezonează, apare ceea ce in psihologie se numește disonanta cognitiva. Cand trebuie sa facem ceea ce nu ne place, când acționam dupa valori care nu sunt ale noastre; când distanta intre ceea ce vrem si avem, ceea ce credem despre noi si cum suntem este prea mare, stresul si depresia ocupa scena mintii.

Ori, de sărbători, aceste stari vor fi actorii principali pe scena. Spre deosebire de viata de zi cu zi, cand te refugiezi in job, TV etc., aici ești …fata in fata cu reacțiunea! 🙂 Toti așteaptă de la tine sa te minunezi: cat de fericit/ a esti, ce mandru/ mandra esti de copii, de cariera, cat de fericit esti in apartamentul/ casa pe care ti le-ai dorit atât de mult etc. Acum nu mai ai cum sa ascunzi sub pres nemulțumirile care se asaza frumos lângă tine, la masa de Craciun, ducându-te intr-un vartej (vrrti in sanskrita) si in conflicte emotionale puternice.

Ce putem face?

Va spun in zilele următoare. 🙂 Pana atunci, rămâneți #Zen!


 Copyright © 2013-2017 PhD Dora Dinu.  Toate drepturile rezervate.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!