Spune-mi că mă iubești!


 V-ați întrebat de ce, tineri sau vârstnici, petrecem ore în șir pe Youtube sau Facebook? 🙂

Profesoara Jean Twenge, psiholog și cercetător în sănătatea mentală a copiilor și adolescenților Generation MeThe Narcisssim Epidemic) crede că narcisismul e una din cauze. “Narcisismul e un sens exagerbat al sinelui, să crezi că ești mai bun decât ești în realitate”. Unul din simptomele narcisismului este căutarea atenției cu orice preț. Narcisistul este defensiv, ceea ce îl poate face ușor agresiv.

Jean Twenge ne atrage atenția să nu confundăm stima de sine cu narcisismul. Stima de sine construiește încredere în sine și relații bune, ceea ce narcisismul ratează. Insecuritatea caută atenție și confirmare. Această conduită tinde să ia proporții în rândul copiilor și adolescenților. Testul Narcissistic Personality Disorder (NPD) arată că 1 din 4 tineri (25%) este afectat de narcisism, față de 15% în anii 70- 80.

Una din cauzele majore, spune Twenge, este atribuită părinților. Când spun: Ești special, de fapt vor să spună Te iubesc. E un mesaj mai sănătos. 🙂 Alți factori: mass media, celebritățile…, construiesc narcisismul și contribuie la obsesia de a fi în centrul atenției.

Ce putem face?

Să începem, spune Twenge, prin a ne aminti că avem atâtea în comun cu ceilalți. Să ne ajutăm copiii să dobândească control de sine, perseverența și independență. Și să-i învățăm recunoștința, pentru a stopa această cursă de a obține mai multă atenție.

childrens

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Spune-mi că mă iubești!

  1. Si no te iubim Bunibo Mibubu!

  2. Mii de iepuri!

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!