Secretele corpului uman. Despre Marma sau Călcâiul lui Ahile


Ce este o Marma?

Ca de obicei, iti propun sa te intorci la…radacini!

Mri  inseamna moarte.

Marma este o arie vitala in corp, a carei ranire, atingere, presiune intr-un anume fel …poate provoaca moartea. Sau intari viata!

O marma, doua…marme? 

Marturisesc ca am fost si eu derutata. Am cautat in DEX si nu am gasit pluralul… Asa ca am format singurica pluralul dupa modelul Chakra – Chakre. Ca profesor, mi se pare ciudat sa spunem Asana-e. E o crima sa stalcim biata limba romana. Propun fie pluralul MArmani, din sanscrita, fie adaptarea romaneasca, Marme.

Marmele sunt puncte vulnerabile sau cu o sensbilitate deosebita, un fel de …calcai al lui Ahile.

Cred ca toata lumea isi aminteste din lecturile coplariei cum a fost tintit Ahile in zona vulnerabila, lipsita de protectie. Deci, marma este un punct / o zona din corp (si nu numai )  a carei atingere sau ranire poate fi letala. Imediat, in 24 de ore sau ca o bomba cu declansare intarzaiata, la 2, 3 saptamani sau chiar o luna dupa lovire sau accidentare.

E simplu de inteles ca stiinta secreta a marmelor a patruns prin artele martiale. prin budism, din Sudul Indiei  s-au raspandit  artele martiale in toata Asia. In Kerala, aceasta arta inca este vie si poarta numele de Kalaripayattu.

Bun. De ce sa invat toate astea…? Ma (re)apuc de arte martiale…?

Nuuuuuu!

Atingerea, masajul sau presopunctura/ acupunctura sunt o parte importanta din metodele de vindecare energetica. In Ayurveda, aceste puncte sunt marmele. Pot fi folosite pentru diagnosticul unor dezechilibre sau Vikrutti. Pot face parte din tratarea unor boli sau pur si simplu echilibrarea si mentinerii starii de Svastha – sanatate.

Mri adica moarte nu semnifica numai moartea fizica. Poate fi moartea a ceva vechi pentru crearea sau renasterea in altceva.

Terapia Marmelor/ Marmani are aplicatie directa pentru fiecare din noi ca tehnica de self healing. Cu degetul, cu mana, sau cu un betisor cu care presam sau masam usor zonele sau punctele ce trebuie stimulate. Astfel, echilibram elementele in Corp (Tattva), Doshele sau constitutia, in stricta legatura cu meridianele sau canalele numite nadis si cu chakrele. Aceste elemente sunt toate impreuna. Nu putem separa lucrul cu chakrele de Terapia Marma. Evident, pot face parte din terapii complexe, insa pot fi folosite  pentru pranic healing, respectiv vindecarea prin lucrul cu energia vietii- Prana.

Ce treaba are Yoga cu Marmani?

Yoga si Ayurveda sunt doua stiinte surori. Daca este practicata fara cunoasterea acestui sistem energetic complex – chakra, nadis, marmani, Yoga este doar o practica fizica. Ceea ce nu e rau, dar nu acesta este scopul practicii yoga!

Yoga nu este un sistem sofisticat si complicat de torsiuni, strechinguri, figuri ciudate. Yoga lucreaza in si prin energia pranica. Cunoscand marmani, intelegem cum sa lucram si ce activam in fiecare postura, indiferent de nivelul de cunoastere in yoga, practica sau stil! 

Exista si o parte importanta de presopunctura, atingere si masaj in Terapia marmelor, insa terapia Marma este mai mult decat reflexologie. In plus, sistemul meridianelor din acupunctura nu corespunde integral cu sistemul marmelor.

Faptul ca exista aceste puncte vulnerabile si terapeutice in acelasi timp este o dovada ca nu suntem doar un morman de oase si carne, ci un sistem fin, complex, energetic.

Secretele corpului uman si ale energiei sale se lasa greu dezvaluite.  E nevoie de timp, munca, dedicatie si resurse sa invatam toate acestea.

A descoperi geografia sacra a cosmosului si a corpului uman, parte din univers, este o indatorire pentru cei care se ocupa cu  Mintea, Trupul si Sufletul omului. 

Imagini pentru marma

 

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!