Jala Neti Kryia


Dragi prieteni,

Pentru ca suntem in plin sezon al iernii iar scaderea imunitatii ne poate afecta sanatatea, azi va vorbesc despre o tehnica din Yoga si Ayurveda, numita Jala Neti.

Defect profesional (sunt profesoara), o sa incep  explicatia plecand de la…radacini. 🙂

Jala inseamna Apa, Neti – vas. ca atare, Jala Neti este o tehnica de purificare cu apa. 

Daca vi se pare neinsemnat, va invit sa reflectati. Ne repezim la medicamente, uitand ca natura ne-a lasat remedii simple, la indemana tuturor.

Terapia cu apa este foarte raspandita in India. In primul stagiu de formare instructor yoga la Mysore, o colega m-a strans prea tare la clasa de aliniere si ajustare, astfel incat mi-a fost imposibil sa ma misc din pat cateva zile. Remediul pe care mi-l propuneau era…apa calda, fierbinte! Credeam ca rad de mine, 🙂 dar functioneaza. Evident, tineti seama de sfaturile medicilor, nu toate afectiunile se trateaza cu…apa de ploaie!

Bun, sa revenim la Jala Neti. Purificarea cu apa face parte din tehnicile care ne pregatesc pentru meditatie, ne purifica si ne echilibreaza sistemul minte corp:

 • Asana – postura
 • Pranayama- controlul si extensia respiratiei
 • Bandha- contractii
 • Mudra- gesturi vindecatoare
 • Kryia- actiuni sau tehnici
 • postul sau abtinerea etc.

La prima vedere, Jala Neti ne poate contraria. De fapt, turnam apa sarata pe o nara si o lasam sa iasa pe cealalta. Curatam astfel pasajul nazal, sinusurile. Cu timpul, Jala Neti poate intra in rutina de fiecare zi, la fel ca spalatul pe dinti sau curatarea limbii!

Beneficiile sunt imense:

 • purifica zona capului si nu numai: nas, urechi, ochi, gat, plamani etc.;
 • ajuta la absorbtia pranei la nivelul capului;
 • purifica si ajuta la echilibrarea Ajna Chakra, chakra intuitiei;
 • elimina bolile legate de Kaha Dosha si vata Dosha (ce sunt acestea, va voi spune in curand).

Important de retinut:

Avem nevoie de un recipient mic- in comert se gasesc din plastic si ceramica. In India sunt fabricate din cupru. Apa sarata si calduta. Cat de sarata, cat de incalzita?  Ca pentru paine. ce fel de sare? Ideal, sare de Himalaya (Multumesc, #FitnessScandinavia, pentru sarea de Himalaya primita cadou la Festivalul Yoga 🙂 !) Daca nu, o sare grunjoasa. O lasati sa se dizolve bine. Cata apa punem in Neti? De regula, au semn: cam pana la jumatatea vasului. 

Suflati bine narile dupa fiecare spalare cu apa! Reluati procesul chiar de cateva ori, daca este nevoie, pana cand nasul este curat. Veti fi surprinsi sa vedeti ce poate sa iasa din narile noastre…Uneori, spun in gluma ca iese si ce aveam  depozitat acolo din liceu…:) Adevarul este ca nu exista tehnica mai buna decat Jala Neti pentru obtinerea imediata a claritatii mentale si pastrarea cailor nazale in stare buna. 

Dupa Jala Neti, va recomand tehnica de purificare prin respiratii Kapalabhati, pentru eliminarea apei din caile nazale. 

Am avut momente cand am abandonat Jala Neti. Stiti ce s-a intamplat? Mi-a revenit sinuzita. Cum va spuneam, daca lasi yoga, te va lasa si ea sigur pe tine!

Sa recapitulam! 🙂

Cand? In fiecare dimineata, dar si in timpul zilei, cand va simtiti obositi, agitatie, confuzi, stresati. Spalarea narilor va aduce iemdiat o limpezire a creierului.

Cu ce? Cu un vas special. Il gasiti cu cautare pe internet. Eu il am pe acela din India.

Cum? Alternativ, pe fiecare nara, turnam apa sarata si calduta si o lasam sa curga pe cealalta, cu impuritati si mucus.

Cum terminam? Cu uscarea nasului :

 • Ne aplecam in fata, lasam capul sa atarne, cu nasul spre podea. Inspiram pe gura, expiram pe nas, eliminam astfel ultimele picaturi.
 • 10 expiratii rapide pe ambele nari, 10 pe nara stanga, apoi 10 pe nara dreapta , alternativ, o nara acoperita cu degetul, cealalta libera. Terminam cu 10 expiratii pe ambele nari. Nu lasati apa pe nari, repetati pana simtiti ca ati curatat.

Mai vorbim si alta data despre Jala Neti. Acum, spor la treaba!

Si nu uitati provocarea pe care v-am lansat-o pe www.doradinu.com si pe pagina Facebook https://www.facebook.com/DoraDinuTeacher

Luna ianuarie, luna curateniei si purificarii! Sa incepem cu propriul corp. 🙂

Daca vreti sa faceti o curatenie sau revizie generala, cu detoxifiere, va astept cu drag la

Saucha Yoga retreat

Related image

Related image

Contact

therapsy@yahoo.com

error: Content is protected !!