Prea multa ingrijorare deschide usa depresiei si anxietatii


Imagini pentru rumination

Buna dimineata, oameni buni! ­čÖé
In luna iulie vorbim despre sanatatea mintala: ce factori ne predispun la afectiuni psihice, cum sa-i recunoastem si ce putem face.
Azi va prezint concluziile unui studiu condus de Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, cu sprijinul Laboratorului BBC Lab.
Daca aveti rabdare, puteti citi articolul care a stat la baza testului de stress efectuat online aici. Autorul, Peter Kinderman, Profesor de Psihologie Clinica la Universitatea din Liverpool a investigat un model psihologic al tulburarilor mintale. Scopul: sa determine care din cei trei factori (sociali, biologici si de mediu) influenteaza mai mult echilibrul nostru psihic.
Cine a luat parte la acest studiu?
  • un total de┬á32,827 persoane,
  • dintre care┬á12,677 barbati,┬á20,165┬áfemei,
  • din┬á172┬átari,
  • varsta intre 18-85 de ani,
  • media de varsta 39 de ani,
  • cu job┬áfulltime,
  • ┬ácei mai multi dintre ei in relatii stabile.
Concluzia testului stress online poate fi formulata astfel:  

Ruminarea este cel mai mare predictor al celor mai frecvente probleme de s─ân─âtate mintal─â din tara (UK).

Bun. Sa vedem insa ce este ruminarea?
Stricto sensu inseamna a rumega┬á(cand vorbim despre animale) si a medita, a reflecta. Ce fel de reflectie este? Ca un tavalug, cu ganduri care ruleaza iar si iar in minte…Despre…? ┬áDe ce, cum, daca …etc. Mai precis, ganduri valuri, valuri, generate de┬ácauzele, consecin╚Ťele sau e╚Öecul ├«n atingerea unui scop. este ca un disc zg├óriat, care spune iar si iar aceeasi muzica!

Ruminarea este o┬ámodalitate dezadaptativ─â de a gestiona o situa╚Ťie nepl─âcut─â. Consecintele? Deschide usa depresiei si anxietatii.

Potrivit acestui┬áStudiu- Grossmann & Kross 2010, leg─âtura dintre ruminare ╚Öi depresie ar fi influen╚Ťat─â de modul ├«n care g├óndurile ╚Öi sentimentele sunt analizate.

Analizarea gândurilor și sentimentelor într-o manieră detașată, ca din perspectiva unui observator, ne protejeaza de stress.

Hei, nimic nou! Asta ne spunea si PAtanjali in urma cu mii de ani in al sau Tratat pentru minte, Patanjali Yoga Sutra. ­čÖé
O sa vorbim pe larg despre aceasta in  alt articol. Sa revenim acum la studiul condus de BBC LAB.
Reflec╚Ťia┬áeste┬áun lucru bun, spun psihologii. Dar ce se intampla c├ónd introspec╚Ťia o ia pe cai gre╚Öite ╚Öi g├óndurile se blocheaz─â, pentru ca se repeta iar si iar …?
Blamarea de sine si ruminarea au fost mult timp acceptate de catre profesionistii din domeniul sanatatii ca predictor al problemelor de sanatate mintala. Potrivit Fundatiei┬ápentru Sanatate Mintala, depresia si anxietatea sunt┬ácele mai frecvente┬áprobleme de sanatate mintala in Marea Britanie. Ca si cum nu ar fi de ajuns, oi cercet─âri au demonstrat c├ót de semnificativ ╚Öi grav este impactul lor asupra s─ân─ât─â╚Ťii mintale.
Rezultatele studiului condus de Prof. Kinderman, Universitatea din Liverool sunt clare:

Prea multa ingrijorare cu privire la evenimentele negative din viata noastra este cel mai mare predictor al depresiei si anxietatii si determina nivelul de stres.

Mai mult decat atat:

Răspunsul nostru psihologic fata de un eveniment este un factor mai important decât ceea ce ni se întâmpla in realitate.

Bun. Deci felul in care reactionam la eveniment ne determina starea psihica si sanatatea! Gandurile, care vin val- vartej peste noi (in yoga se numesc vrtti) ne creeaza realitatea.
Concluzia studiului este formulata simplu de Profesorul Kinderman astfel:

„Persoanele care nu rumineaza si/ sau nu se ├«nvinov─â╚Ťesc pentru dificult─â╚Ťile lor au avut un nivel mult mai sc─âzut de depresie ╚Öi anxietate, chiar dac─â au┬áavut multe evenimente negative ├«n via╚Ťa lor”.

Instalarea pe termen lung a gândurilor negative și invinuirea de sine sau culpabilizarea au fost de mult recunoscute  ca importante în ceea ce privește sănătatea mintală, dar nu în măsura în care acest studiu a demonstrat.

Daca aveti tendinta sa va invinuiti pentru evenimentele negative din viata voastra si sa rulati ganduri negative, luati o pauza. De reflectie, nu Ruminare!

Blamarea de sine si ruminarea ne duc direct catre depresie si anxietate.
Bun. Dar care dintre ele are impact mai mare?
Vorbim maine despre asta. ­čÖé Pana atunci, va propun o tehnica simpla pe care o folosim in yoga.
Cand gandurile vin ca tavalugul, ca vartejul, opriti-va. Respirati adanc si ascultati-va reactiile corpului. Continuati sa respirati profund si linistit, detasandu-va de ganduri, cu atentia asupra respiratiei. Mintea se va linisti odata cu respiratia.
O zi senina sa avem!

Si nu ma supar daca imi oferiti o cafea sau o carte! ­čÖé

Leave a comment

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Prea multa ingrijorare deschide usa depresiei si anxietatii

  1. Pingback:Ce facem cu gandurile repetitive – Dora Dinu

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!