Poți să fii conștient în vis?


Da, și asta se numește visare lucidă!

Aproximativ jumătate din toți oamenii își amintesc că au experimentat cel puțin un caz de visare lucidă, iar unele persoane sunt capabile să aibă vise lucide destul de frecvent.

Emoțiile negative sunt mai frecvente în vis!

Într-o perioadă de peste 40 de ani, cercetătorul Calvin S. Hall a strâns peste 50.000 relatari ale viselor de la studenții lui. Aceste rapoarte au fost puse la dispoziția publicului în anii 1990 de către studentul lui Hall, William Domhoff. Relatările visurilor au dezvăluit că multe emoții sunt trăite în timpul viselor.

Cea mai comună emoție experimentată în vise este anxietatea. Emoțiile negative sunt mult mai frecvente decât cele pozitive.

Persoanele nevăzătoare pot vedea în vis?

Da! Într-un studiucu subiecți nevăzători din naștere, cercetătorii au descoperit că experimentau imagini vizuale în visele lor și că au avut și mișcări ale ochilor corelate cu amintirea viselor visuale!

Deși mișcările ochilor lor au fost mai puține în timpul REM decât participanții cu vedere la studiu, participanții nevăzători au raportat aceleași senzații de vis, inclusiv conținut vizual.

Ești paralizat în timp ce visezi…

Somnul REM se caracterizează prin paralizia mușchilor voluntari. Fenomenul este cunoscut sub numele de atonia REM și vă împiedică să vă acționați visele în timp ce dormiți. Practic, deoarece neuronii motori nu sunt stimulați, corpul tău nu se mișcă.În unele cazuri, această paralizie poate trece chiar în starea de veghe timp de până la 10 minute, o afecțiune cunoscută sub numele de paralizie a somnului.

Deși experiența poate fi înspăimântătoare, experții recomandă că este perfect normală și că ar trebui să dureze doar câteva minute înainte de revenirea normală a controlului muscular.

Cele mai multe vise sunt universale

Ai visat că a trecut trenul și nu te-ai suit în el? Sau că zburai? Ei bine, este normal! 🙂 Cele mai multe vise sunt universale și pe aceasta se bazează analiza viselor. Visele sunt adesea puternic influențate de experiențele noastre personale, dar cercetătorii au descoperit că anumite teme de vis sunt foarte frecvente în diferite culturi.

Daca ti-a placut acest articol, imi poti oferi o carte sau o cafea! 🙂

Iar dacă vrei să te scufunzi conștient în lumea viselor, te ajut să-ți pui costumul de oneironaut! Gustăo felie din cursurile mele online Dream work/ Dream Therapy!

Dream state


Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!