Pace si seninătate pentru toți!


Dragi prieteni,

Azi o sa va vorbesc despre mantre. Ce sunt mantrele? Sunete sacre. Tot ce este in jurul nostru e energie, vibratie. Au fost transmise in Sanscrita, limba mama a limbilor indo-europene. Cantand mantre, ne acordam la o simfonie celesta.

Shanti mantra, cunoscuta ca Sahana Vavatu/Bhavatu mantra este un cantec de pace.

Shanti inseamna pace. Isi are originea in Taittiriya Upanisad. Este un imn sau o invocatie universala, pentru ca trimite mesajul pacii si prosperitatii catre toti.

Am invatat aceasta mantra in al doilea stagiu de instructor yoga, la Rishikesh. Le-am avut in curriculumul scolii de yoga. A trebuit sa dam si o proba finala, la examenul de promovare, de cantat…mantre.:) Eu mi-am ales o mantra pe care o stiam din primul stagiu de yoga din sudul Indiei, despre care va voi vorbi alta data.

Cand  si de ce se canta Shanti mantra?

Prin traditie, invatarorul, gurul sau maestrul  o intoneaza inainte de a transmite cunostinte (filozofie yoga, practica  asanelor etc.). Se canta la inceputul si sfarsitul unor ceremonii, pentru face trecerea in armonie si pace catre ritualuri sau puja.

Prin Shanti mantra, Guru sau invatatorul transmite armonie, binecuvantari, pace si belsug catre discipoli.

AUM saha navavatu, saha nau bhunaktu

Saha veeryam karvaavahai 

Tejasvi naa vadhita mastu

maa vid vishaa va hai

AUM shaantih, shaantih, shaantih.

Fie ca toti sa fim ocrotiti si hraniti cu binecuvantarea Lui Dumnezeu. Fie ca mintea noastra sa fie puternica, spre binele omenirii. Fie ca stradania noastra de invatatura sa fie luminata si plina de bucurie, intarite de puterea  telului nostru. Ajuta-ne, Doamne, ca otrava semintelor urii sa nu ne atinga. Fie ca toti sa fim pace si seninatate, in toate cele trei lumi (Traducere proprie). 

De ce Shanti (pace) de 3 ori? Legatura cu cele 3 lumi sau universuri va vorbesc alta data, su

Aceasta mantra are beneficii si pentru invatacel si pentru invatator, in cazul nostru, practicanti si instructori yoga (Sa-i lasam pe profesori la scoala. In sala, studio sau shala suntem instructori, nu profesori 🙂 ). Practic, sunetele sacre ale mantrei faciliteaza transferul de cunostinte, energie spirtuala si intelectuala catre practicant, numit in yoga Sadhak. Mesajul central al acestei mantre este:

Transmiterea invataturii are la baza o relatie de respect reciproc, de generozitate- a darui si a primi cu bucurie si recunostinta, fara niciun gand rau sau negativ.

La inceputul clasele de yoga eu cant o versiune mai simpla. Va ofer aici versiunea mea preferata, aceasta se canta de 11 ori si ar dura prea mult.

Dedic aceasta mantra tuturor practicantilor  care mi-au daruit pretuire, iubire si recunostinta. Sa ne revedem cu bine! OM, Shanti, Shanti, Shantihi!

Daca iti place articolul, daruieste-l si altora. Citeaza sursa/ autorul, pentru ca furtul de idei e la fel de periculos pentru constiinta ta ca furtul dintr-un magazin…


Pretuirea ta ma onoreaza. _/\_ Like & Share Pagina Facebook.  Namaste!

Copyright PhD #DoraDinu.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!