Osteoporoza, dușmanul oaselor tale. Ajută-te cu yoga!


Milioane de femei suferă de osteoporoză. Ne amintim de ea atunci cand cineva apropiat se confruntă cu această temută boală.

Data de 20 octombrie este declarată la nivel mondial Ziua Internaţională a Osteoporozei. Încovoierea spatelui este un semn, însă dezechilibrul este cel mai bun predictor. Iar fracturile arata clar  instalărea osteoporozei.

Vestea bună este că osteoporoza se poate trata.

Din pacate, nu suntem informate la timp. Sondaje efectuate pe un lot de  500 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 70 de ani din mediul urban, cu studii medii şi superioare, au aratat că:

– 23% dintre femei nu au auzit de osteoporoză;
– 80% nu stiu ce este osteoporoza si cum se manifestă;
– 84% nu cunosc factorii de risc ai bolii;
– doar 17% dintre femeile chestionate au discutat despre osteoporoză cu medicul de familie;
– doar 4% dau efectuat un screaning pentru depistarea osteoporozei.

Ce este osteoporoza?

Sa privim îndeaproape numele bolii: osteo porosis, adică os poros.

În țesturile noastre osoase au loc depunerea şi pierderea de os, e un proces permanent. După o anumită vârstă- începand cel mai adesea cu 35 de ani, pierderea depăşeşte depunerea. Dacă acest proces se accelerează, oasele se fragilizează, chiar dacă în aparență sunt solide. In interior par ca un burete cu orificii, adică osul devine poros.

Reducerea densităţii minerale osoase nu mai este o boală a celor varstnici. Chiar dacă esti tanara, si tu poti suferi de osteoporoza.

Tratamentul medicamentos al osteoporozei ajuta la cresterea densitatii masei osoase, insa nu inseamna neaparat reducerea frecventei fracturilor de sold.

Este concluzia unui nou studiu publicat in British Medical Journal in mai 2015 de cercetătorul finlandez Teppo Järvinen,  profesor la Universitatea din Helsinki, Finlanda si colegii sai.

„Aveți deficiențe de echilibru?”

Simplă întrebare a doctorului este un predictor mai bun al osteoporozei decat fracturile, arata cercetările. Această întrebare poate prezice aproximativ 40% din totalul Fracturilor de șold si in jur de 30% din cazurule de osteoporoză.

O strategie mai bună pentru combaterea fracturilor de șold si minimizarea riscul de caderi la seniori este sa practicati cat mai multe activitati fizice,  adecvate varstei. cea mai potrivita pentru lupta impotriva oseoporozei este  yoga.

Într-un studiu recent, Dr. Loren Fishman a aratat ca yoga oferă beneficii potențiale de (re)construire a oaselor. In plus, practica asanelor care imbunatatesc echilibrul reduce riscul de căderi și fracturi pe măsură ce îmbătrânim.

„Spre deosebire de medicamentele prescrise in osteoporoza, care vin cu efecte secundare considerabile, yoga oferă numeroase beneficii secundare,” afirma Dr. Fishman.

Nu aveti osteoporoza sau sunteti tinere? Minunat! Dar si voi veti imbatrani, chiar daca asta vi se pare o perspectiva indepartata.

Nu va mai faceti griji pentru cateva fire de pare de alb sau riduri. sanatatea oaselor si a intregului corp, ca si  if\ginea mintala, sunt vitale! Restul sunt detalii.

De Ziua Osteoporozei va invit sa fim mai constiente, dragi femei, ca yoga nu este doar o moda, un truc new age, o fandoseala sau un moft. Alegeti constient sala/ studioul unde vreti sa practicati yoga. Si lasati oroice activitate atunci cand stiti ca este ora de yoga.

Practicati toate sporturile pe care le iubiti, dar pastrati timp pentru o practica unica, ce va poate ajuta holistic: Yoga!

Va astept in clasele mele de yoga. Tematica este diferita de fircare data, gradul de dificultate variaza de la clasa la alta in functie de nivelul si solicitarile persoanele prezente. Poate intr-o zi ti se va parea prea usoara pentru tine, da nu uita ca alticineva in asala are nevoie exact de asta. sau prea grea, dar intotdeauna vei avea de la mine asane pentru nivelul tau.

Lasa orice pretext/ scuza si vino la yoga. Oasele tale iti vor multumi!

Posturi recomandate de dr. Loren Fishman (mentineti 30 de secunde, pauza minim 30 de secunde):

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!