Apreciază-ți viața!


Cred că ești de acord cu mine: căutarea fericirii a devenit o obsesie a societății moderne. La nivel individual și colectiv. Zilnic vezi articole de presă, studii consacrate fericirii, statistici: primele 10 țări, orașe din lume, unde oamenii se declară fericiți…Oamenii își petrec viața căutând sensul ei. Sau evenimente, obiecte, condiții externe, care să le satisfacă dorințele și nevoile, proprii sau induse de societatea de consum, identificându-le cu Fericirea. Mai mult, din ce în ce mai mult….

Astăzi nu îți voi spune ce cred că este fericirea. Pentru că ceea ce experimentez eu ca fiind fericire, pentru tine poate fi indiferență sau, cine știe, chiar tristețe… Pentru că fiecare ființă este unică, la fel și trăirile ei.

În loc să-ți dau o definiție, îți propun un exercițiu de recunoștință. Cele mai frumoase momente din viața ta au fost cele în care căutai fericirea, sau pur și simplu o trăiai?

Închide ușor ochii. Inspiră adânc și liniștit, chiar din mijlocul pieptului. Adu în mintea și sufletul tău un moment în care ai fost fericit. În fața ochilor tăi închiși, vizualizează acel moment unic. Expiră. Încearcă să reconstitui ce ai simțit, cu toate simțurile. Nu te preocupa de calitatea gândurilor. Doar inspiră și expiră. Observă-ți respirația. Momentul magic va veni singur, nechemat. La întâlnirea dintre inspir, expir, gânduri și atenție. Și vei vedea cu ochii minții că bucuria vine dinlăuntrul tău. Că nu e condiționată de ceva din afară. Bucuria e În Tine, Cu tine. Are nevoie doar să o scoți la iveală, să o lași să devină gest, privire, cuvânt… 🙂 Las-o să se materializeze, nu o copleși de tristeți și îngrijorări inutile…

Atâta vreme cât ne vom petrece viața conduși de nevoi, mânați de pulsiuni, vom fugi de fericire. Ea e cu noi tot timpul. E parte din natura noastră, de când am venit pe lume. Viața noastră însăși este expresia fericirii. Ne-am obișnuit să o considerăm ca pe un dat, ca pe ceva firesc, în loc să o celebrăm cu fiecare moment. Viața e atât de fragilă…Să învățăm să o prețuim!

Îți propun pentru asta alt exercițiu simplu. Salută fiecare dimineață cu un zâmbet de recunoștință adresat vieții. Inspiră și expiră mulțumire pentru darul cel mai prețios pe care l-ai primit: Viața! Nu ți-o risipi căutând o fericire iluzorie… Profită de ceea ce ai, când ai! Iar când Nu ai, amintește-ți că sunt atâția oameni care nu au ce ai tu.

Rețeta unei vieți împlinite e simplă. În fiecare zi, găsește cel puțin un motiv pentru care ești mulțumit. Și exprimă-ți mulțumirea! Vei vedea că fiecare zi îți va aduce mai multă seninătate.

Astăzi sunt recunoscătoare experiențelor care m-au învățat să prețuiesc ceea ce am. Când am ajuns în India, în decembrie 2012, prima reacție a fost să plec… Pentru că ieșisem din zona de confort. Apoi, ușor, ușor, am înțeles că starea de bine depinde doar de mine, că e Cu mine și În mine. Am citit-o în privirea oamenilor pe care îi întâlneam zilnic.

Cea mai frumoasă lecție de viață pe care am primit-o, pentru care sunt și azi recunoscătoare.

Namaste!

© 2013- 2020 Dora Dinu

india1203camera_oIMG_0154DSC00240DSC00191DSC00157

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Apreciază-ți viața!

  1. Pingback:7 lucruri pe care NU le voi face azi | Copacul Reflexiv

  2. Pingback:Îmbrățișează-ți fericirea! | Copacul Reflexiv

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!