Momentul meu A-ha …


Omule frumos care predai yoga,

M-am gandit azi să-ți vorbesc despre acest subiect delicat. Ce anume face din tine un bun instructor de yoga/yoga teacher/ trainer body mind?

Dacă e să analizăm terminologia, ne vom pierde în definiții și explicații.

Yoga teacher? Da, stiu, vorbim limba română…Instructor yoga? Instructor: Persoană cu pregătire specială/ persoană competentă care instruiește (DEX) Antrenor? Ce antrenezi și pentru ce? Mușchii? Ai pentru asta sala de fitness și antrenori competenți. Mintea? Ai mai multe variante, nu neaparat într-o sală de sport. Profesor de yoga? Păi…ai nevoie de minim 5 ani să devii profesor azi, în toată lumea, nu doar în România…deci, profesor nu poți deveni cu doar 200 de ore de formare, adică o lună.

Cum să-i spunem atunci acestui profil ocupațional? Cum vrei. Important este ce face din tine un bun yoga instructor.

Uite ce cred eu, după 35 de ani în educație, 7 de practică yoga și doar 3 în predarea yoga:

Ceea ce face din tine un bun instructor yoga este propria ta practică. Nu pentru a arata lumii cât de grozav ești în posturile întortochiate și încovoiate, ci pentru că ele te învață ceva. De la uzualul Surya Namaskar cu care îți începi ziua până la Chandra Namaskar înainte de culcare ai o zi în care, chiar dacă nu vei face o serie completă, practică.  Până nu vei exersa zilnic ceea ce spui cursanților, nu vei înțelege modificările pe care le aduc în corp și minte cutare sau cutare asană. Vocea, atitudinea, discursul, explicațiile, contează…doar 25%, spun specialiștii. Restul (75%) este propria ta practică.

– Nu poți să duci piciorul după gât? Nici eu nu pot executa toate posturile pe care le poți tu. Fiecare persoană este unică. Avem tipuri diferite de flexibilitate și forță. Plus alte condiționări, legate de vârsta, probleme de sănătate etc. Fiindcă îmi iubesc vederea, e puțin probabil să ma vezi în posturi răsturnate: glaucomul îmi interzice asta. Chiar dacă nu le voi face, le voi preda. Asa ca, dragă yoga teacher, gândește de două ori când spui că yoga nu înseamnă a duce piciorul după gât sau x, y asană. Ai alte atuuri pe care eu și alții nu le avem! 🙂

– Ai avut sau ai un job full time, pe lângă predarea yoga. Full time job = full time stres. Vii din rândul celor pe care îi întâlnești în sala, știi cu ce ne confruntăm zilnic. Înțelegi ce așteptări avem de la tine.

– Ai înțeles că asanele ne ajută să ne cunoaștem mai bine corpul, mintea și viața. Fiecare asană ne spune ceva despre viață. Corpul tău, pe salteluța de yoga, felul în care înțelegi și execuți asanele, sunt o reflecție a ceea ce faci și ești în viata de toate zilele. Ambiția, lupta pentru succes, competitivitatea,  nu au nimic de-a face cu yoga.

Știi să spui Nu știu dacă e cazul. Eu am învățat asta la școală. Decât să duci oamenii pe o pistă greșită, admite că e nevoie să te informezi. Toată viața.

Vorbele frumoase sunt bune, dar nu pot înlocui aliniamentul, anatomia yoga sau înțelepciunea de milenii care stă în spatele acestei practici minunate. Pregătește-te! Eu de aceea vreau să urmez stagiul de 300 de ore: ca să învăț, să mă dezvolt, de la o sursă sigură. Care îți dă un feedback personalizat. Da, ai Youtube, ai tutoriale, ai Google…dar nimic din toate astea nu te vor face un bun instructor yoga pe termen lung. Doar munca ta, toată viața.

Școala de yoga te informează și te acreditează, iar tu te formezi. Ia lucrurile cu mintea, dar mai ales cu sufletul. Fii autentic! Arată lumii ce ai Tu unic de oferit. Nu încerca să-i imiți pe alții. Fiecare are un dar de la Dumnezeu.

– Oamenii tăi din sală migrează altundeva? Analizează. Ce trebuie să schimbi? Dacă pleacă doar pentru un cântec de sirenă, stai calm/ calmă. Pentru fiecare instructor yoga există o nișă: Oameni care au nevoie de tine. Pregătește-te. Sigur, unii vor avea sălile pline, pentru că dețin, pe lângă talent, știința de a vinde serviciul respectiv. Dacă asta vrei, învață de la ei. Dar dacă ești mulțumit cu oamenii tăi fideli, nu te mai turmenta. Creează-ți un target, dă-ți un scop. Ce vrei de fapt?

Nu încerca să dărâmi ce face X sau Y coleg instructor în sală. Nu așa vei crește ca yoga teacher. O fi o strategie bună de promovare să ataci pe alții, dar îți ataci karma. Asta arată doar că nu ai suficientă încredere în tine. Dacă oamenii vin pentru tine, înseamnă că le place ce faci. Deci, nu ai nevoie să demolezi pe X sau Y. Dacă yoga se va transforma într-o competiție, unde e yoga…? Care yoga…?

În concluzie, când te vei iubi pe tine în adevăratul sens al cuvântului, îi vei putea iubi și pe ceilalți.

Yoga este iubire.

Namaste!

yogateaching

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Momentul meu A-ha …

  1. cred ca cele 200 de ore de formare sunt necesare pt a preda legal, nu? ca oricum predand la altii inveti foarte mult si tu. mi-ar placea ca fiecare sala de fitness din Romania sa aiba un program de yoga si sa se predea si in scoli (fara doctrinele de adorare a maestrilor inaltati sau mai putin inaltati..).ce ziceti ?

  2. Draga Iuliana,

    Cele 200 de ore de formare sunt un minim obligatoiru cerut de Yoga Alliance, un organism international, dar…insuficiente. Este nevoie de o practica solida, de experienta de ani de zile ca practicant yoga ca sa predai. Pregatire pe care sa o continui toata viata…In curand o sa vedem in toate salile de fitness yoga, insa din pacate fara pregatirea necesara. Cat despre predarea in scoli….nu vad posibil acest proiect, acum, nici in viitorul apropiat.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!