Mintea care rataceste nu este fericita!


Psihologii si cercetatorii de la Harvard Matthew A. Killingsworth si Daniel T. Gilbert au folosit o aplicatie iPhone „Track your happiness” intr-una din cercetarile lor. Ce au aflat?

Ne petrecem cel puțin jumătate din timp (47%) gândindu-ne la orice altceva decât mediul nostru imediat, iar cea mai mare parte a acestui vis ne face nefericiți.

„Capacitatea de a gândi la ceea ce nu se întâmplă este un rezultat cognitiv care vine cu costuri emoționale „.
Ce inseamna aceasta, concret? Ca mintea noastră incearca sa scape de momentul prezent aproape jumătate din viață, rătăcind între trecut și viitor, prinsa între amintiri și îngrijorări, ruminari si anticipari.
Spre deosebire de animale, oamenii petrec mult timp gândindu-se la ceea ce NU se întâmplă în jurul lor. Contemplarea evenimentelor petrecute în trecut s-ar putea întâmpla în viitor sau s-ar putea să nu se întâmple deloc. Într-adevăr, rătăcirea minții pare a fi modul implicit de funcționare a creierului uman. Prin natura evoluției, mintea produce gânduri predominant negative. In lipsa unei educatii a mintii, acest fel de a functiona ne  împiedică să ne bucurăm din plin de viață.
Killingsworth și Gilbert, profesor de psihologie la Harvard, au descoperit că oamenii sunt mai fericiți atunci când iubesc, fac miscare, exercitii sau se angajează în conversație. Cel mai puțin fericiți sunt când se odihnesc, lucrează sau folosesc un computer de acasă.
Credem ca anumite activitati ne fac fericiti, altele nu. De fapt, „mintea care rătăceste este un predictor excelent al fericirii oamenilor”, spune Killingsworth. „De fapt, de câte ori mințile noastre părăsesc prezentul și locul unde tind să meargă reprezinta un predictor mai bun al fericirii noastre decât activitățile în care suntem angajați”.
Cercetătorii au estimat că doar 4,6% din fericirea unei persoane într-un anumit moment a fost atribuită activității specifice pe care o făcea, în timp ce statutul de rătăcire a unei persoane a reprezentat aproximativ 10,8% din fericirea sa.
Analizele efectuate de cercetători au sugerat că rătăcirea minții subiecților lor era, în general, cauza, nu consecința, nefericirii lor.
„Multe tradiții filosofice și religioase învață că fericirea trebuie găsită trăind în acel moment și practicanții sunt instruiți să reziste minții rătăcind și” să fie aici acum ” spun Killingsworth și Gilbert. „Aceste tradiții sugerează că o minte rătăcitoare este o minte nefericită”.

Această nouă cercetare a mintii umane arată că  tradițiile religioase si spirituale sunt corecte.

Killingsworth și cei 2.250 de subiecți ai lui Gilbert în acest studiu au avut vârsta cuprinsă între 18 și 88 de ani, reprezentând o gamă largă de medii și ocupații socio-economice. Șaptezeci și patru la sută dintre participanții la studiu au fost americani.

 

 

Imagini pentru mind wandering

Daca ti-a placut acest articol, imi poti oferi o carte sau o cafea! 🙂

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!