Mindfulness


Ce este Mindfulness?

În sens restrâns, termenul mindfulness desemnează observarea atentă a realității. Termenul mindfulness a fost scos din contextul filozofic și religios budist de Jon Kabat-Zinn în anii 70 și a pătruns în psihoterapie ca un brand american. Jon Kabat-Zinn era atunci biolog molecular în New England și avea experiență în tradiția zen budistă. El a văzut potențialul terapeutic al acestei practici contemplative de origine asiatică și l-a introdus ca bază a programului său de reducere a stresului Mindfulness Based Stress Reduction MBSR.

„Mindfulness este conștientizarea cultivată prin atenția acordată într-o manieră susținută și particulară: intenționată, în momentul prezent și lipsită de judecată.“

Cuvântul mindfulness desemnează practica de cultivare a acestei stări și o stare de trezire la experiența prezentului sau un proces psihologic.

În sens larg, mindfulness este una din multiplele practici contemplative de origine asiatică. Cu toate acestea, studiile (Goleman, 1988, Armstrong, 1993, Olendski 2005, Seigel, Germer & Olendzki, 2009) au arătat că această practică meditativă a existat în mai multe culturi și religii, foarte îndepărtate ca arie geografică, care nu s-ar fi putut influența: iudaică, hindusă, creștină etc. Experimentarea deplină a momentului prezent nu este o practică izolată cultural. În aproape toate culturile lumii regăsim practici care ajută la dezvoltarea atenției și a conștientizării, cu beneficii imense în sănătatea mintală.

Cum te poate ajuta meditația Mindfulness?

Mindfulness a devenit baza pentru numeroase intervenții terapeutice, ca tratament în domeniul asistenței medicale și ca mijloc de îmbunătățire a stării de bine:

  • mindfulness crește emoțiile pozitive și scade ruminarea;

  • reduce stresul și anexietatea;

  • previne depresia sau recăderea în depresie;

  • crește conștientizarea, atenția și compasiunea.

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, practica mindfulness a devenit o alegere în stilul de viață, îmbunătățind experiența de zi cu zi.

Creșterea mindfulness în popularitate a atras inevitabil atenția și unor practicieni lipsiți de pregătirea necesară. Oricine poate  pretinde că știe să predea acum mindfulness, ceea ce poate aduce prejudicii serioase psihoterapiei ca știință aplicativă! inainte de a alege un curs, verifică dacă instructorul are certificare națională (master Hipnoza sau psihoterapie Cognitiv comportamentală) sau internațională (Teacher Training) pentru a preda mindfulness.

Cum am ajuns la Mindfulness?

Odată cu yoga și meditația invatate in India. La yoga am ajuns după un fals diagnostic de cancer mamar. După 6 luni de zbatere, frică și toată viata dată peste cap, am plecat în India să mă reconetez cu sensul vieții. Apoi am studiat mindfulness  la masterul de Psihoterapie cognitiv- comportamentală CBT, în cadrul cursului de Hipnoza și tehnici de relaxare în psihoterapie. Am decis să fac cercetarea de licență în Mindfulness, apopi cercetarea de master…tot in mindfulness Si lucrarea de absolvire a formarii de baza in Psihoterapie integrativă …tot in mindfulness. O poveste veche de dragoste!

Contact

Email: therapsy@yahoo.com

Instagram

Follow Me!

Latest Pins!

New title

    Contact

    therapsy@yahoo.com

    error: Content is protected !!