Mindfulness


Ce este Mindfulness?

În sens restrâns, termenul mindfulness desemnează observarea atentă a realității. Termenul mindfulness a fost scos din contextul filozofic și religios budist de Jon Kabat-Zinn în anii 70 și a pătruns în psihoterapie ca un brand american. Jon Kabat-Zinn era atunci biolog molecular în New England și avea experiență în tradiția zen budistă. El a văzut potențialul terapeutic al acestei practici contemplative de origine asiatică și l-a introdus ca bază a programului său de reducere a stresului Mindfulness Based Stress Reduction MBSR.

„Mindfulness este conștientizarea cultivată prin atenția acordată într-o manieră susținută și particulară: intenționată, în momentul prezent și lipsită de judecată.“

Cuvântul mindfulness desemnează practica de cultivare a acestei stări și o stare de trezire la experiența prezentului sau un proces psihologic.

În sens larg, mindfulness este una din multiplele practici contemplative de origine asiatică. Cu toate acestea, studiile (Goleman, 1988, Armstrong, 1993, Olendski 2005, Seigel, Germer & Olendzki, 2009) au arătat că această practică meditativă a existat în mai multe culturi și religii, foarte îndepărtate ca arie geografică, care nu s-ar fi putut influența: iudaică, hindusă, creștină etc. Experimentarea deplină a momentului prezent nu este o practică izolată cultural. În aproape toate culturile lumii regăsim practici care ajută la dezvoltarea atenției și a conștientizării, cu beneficii imense în sănătatea mintală.

Cum te poate ajuta practica Mindfulness?

Mindfulness a devenit baza pentru numeroase intervenții terapeutice, ca tratament în domeniul asistenței medicale și ca mijloc de îmbunătățire a stării de bine:

  • mindfulness crește emoțiile pozitive și scade ruminarea;
  • reduce stresul și anexietatea;
  • previne depresia sau recăderea în depresie;
  • crește conștientizarea, atenția și compasiunea.

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, practica mindfulness a devenit o alegere în stilul de viață, îmbunătățind experiența de zi cu zi.

Ce pregatire am pentru a-ți vorbi despre Mindfulness?

Am făcut cunoștință cu mindfulness în stagiile de formare de instructori yoga din India. Am aprofundat practica si am fundamentat-o științific in cursul de Hipnoza și tehnici de relaxare în psihoterapie din cadrul masterului de Psihoterapie cognitiv-comportamentală. Cercetarea susținută la examenele de licență in psihologie, master in psihoterapie si absolvire a formării de bază în psihoterapia integrativă a avut ca temă practica Mindfulness.

Dacă vrei să înveți cum să aplici mindfulness in viața de zi cu zi, urmărește-mă pe Instagram.doradinu. Vei găsi multe resurse gratuite!

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!