Ce este Mindfulness?
În sens restrâns, termenul mindfulness desemnează observarea atentă a realității. Termenul mindfulness a fost scos din contextul filozofic și religios budist de Jon Kabat-Zinn în anii 70 și a pătruns în psihoterapie ca un brand american. Jon Kabat-Zinn era atunci biolog molecular în New England și avea experiență în tradiția zen budistă. El a văzut potențialul terapeutic al acestei practici contemplative de origine asiatică și l-a introdus ca bază a programului său de reducere a stresului Mindfulness Based Stress Reduction MBSR.
„Mindfulness este conștientizarea cultivată prin atenția acordată într-o manieră susținută și particulară: intenționată, în momentul prezent și lipsită de judecată.“
Cuvântul mindfulness desemnează practica de cultivare a acestei stări și o stare de trezire la experiența prezentului sau un proces psihologic.
În sens larg, mindfulness este una din multiplele practici contemplative de origine asiatică. Cu toate acestea, studiile (Goleman, 1988, Armstrong, 1993, Olendski 2005, Seigel, Germer & Olendzki, 2009) au arătat că această practică meditativă a existat în mai multe culturi și religii, foarte îndepărtate ca arie geografică, care nu s-ar fi putut influența: iudaică, hindusă, creștină etc. Experimentarea deplină a momentului prezent nu este o practică izolată cultural. În aproape toate culturile lumii regăsim practici care ajută la dezvoltarea atenției și a conștientizării, cu beneficii imense în sănătatea mintală.
Cum te poate ajuta meditația Mindfulness?
Mindfulness a devenit baza pentru numeroase intervenții terapeutice, ca tratament în domeniul asistenței medicale și ca mijloc de îmbunătățire a stării de bine:
-
mindfulness crește emoțiile pozitive și scade ruminarea;
-
reduce stresul și anexietatea;
-
previne depresia sau recăderea în depresie;
-
crește conștientizarea, atenția și compasiunea.