Migrena din perspectiva ayurvedica (2)


Imagini pentru migrena image

In Ayurveda, migrena este cunoscuta ca Ardhavabhedaka. Cei care practica yoga si au învățat termenii de baza in sanscrita stiu ca Ardha înseamna jumătate. Deci, migrena este durerea localizata in jumătate de cap.

Cum va spuneam ieri, daca nu ai un tablou complet al migrenei, este foarte greu sa gasesti cauza ei exacta. De aceea, daca va aflati printre cei sufera de migrena, sfatul meu este sa va faceti un jurnal in care sa notati minutios cand apar durerile, cat durează si ce credeti ca le-au declanșat. Pentru asta, observați in prodrom- faza de declanșare-  tot ce se întâmpla. Amintiti-va ce ați mâncat, ce ati facut, ce activități v-au tulburat ritmurile de viata.

Desigur, puteti doar sa fugiti la farmacie si la medic. Veti inlatura pe moment, cu putin noroc, migrena Daca vreti eradicati cauza, aveti grija de voi: observati cu atentie toate amănuntele din viata voastra. Si medicului i-ar fi foarte utile detaliile date de voi!

In Ayurveda, cauzele durerilorde cap sunt dezechilibrele in toate cele trei doshas (Vata-pitta-kapha). Insa migrena este cauzata in principal de dezechilibrele Pitta, de tip gastrointenstinal. Va reamintesc câteva (in articolul de ieri găsiți mai multe):

  • Prea sarat, prea condimentat, prea dulce, ori hrana incompatibila cu tipul vostru de dosha.
  • Exces de alimente procesate, de cafea sau ceai, alcool.
  • Administrarea indelungata a medicamentelor care afecteaza sistemul hepatobiliar.
  • Suprimarea nevoilor de baza ale corpului: de a urina, a defeca, a dormi etc.

Cum sa combatem atacurile de migrena?

Incepem cu Grija de sine!

Tine jurnalul de mai sus: hrana, factori de mediu, somn, ciclu menstrual la femei. Noteaza tot: cât durează migrena, ce medicamente ai luat. Observa si noteaza intensificarea sau slabirea durerii, in toate fazele migrenei.

Abordarea Ayurvedica

Se bazeaza pe inlaturarea cauzei, numita Nidana parivarjana.

Pitta dosha combina elementele foc si apa. Potrivit stiintei Ayurveda, cand prea multa caldura urca in vasele de sange, se dilata si creeaza presiune asupra sistemului nervos, favorizand migrena. Atentie, nu lua termenul foc sau caldura a la lettre! Un stil de viata care linisteste si echilibreaza Pitta  va reduce din start frecventa si intensitatea migrenelor.

Am vazut ca dezechilibrele Pitta sunt localizate gastro-intestinal. Ge aceea, prima schimbare va fi in dieta:

  • redu proporția de hrana condimentata, grasa, sărata, daca nu poti renunta, cel putin o vreme;
  • evita alimentele care agraveaza PItta – voi scrie alta data despre acest subiect;
  • o dieta sanatoasa va impiedica formarea  aama (hrana nedigerata) si hiperaciditatii amlapitta;
  • evita expunerea la soare in mijlocul zilei, cand soarele este putermic.

Pentru Tratament specific, numit Vyadhipratyaneeka chikitsa, consulta un medic ayurvedic. Atentie, am spus medic, nu terapeut!

Exista si terapii ayurvedice precum Shiropichu, Shirodhara, Talam, Lepana, Nasya, virechana sisneha vasti care contribuie la eradicarea cauzelor migrenei. pe acestea le poti face cu un terapeut. Daca doresti o abordare de la radacina a cauzelor, mergi in India intr-un resort ayurvedic si stai acolo minim 10 zile. Daca nu poti, atunci

Cauta dezechilibrele

Fiecare persoana exprima prin sistemul sau fiziologic intr-un mod propriu dezechilibrele cauzate de stres si alti factori. Dupa cum tot va amintesc de cand am inceput predarea yoga, cunoasterea de sine este baza in orice actiune. Este clar ca migrena arata o vulnerabilitate. Opreste-te din citit si intreaba-te chiar acum:

Ce aspecte ale vietii mele au nevoie de mai multa atentie?

Noteaza raspunsurile care iti vin spontan in minte. cauta sa meditezi asupra lor. pentru unii oameni, sistemul digestiv. pentru altii, sistemul imunitar.Tine caietul cu notite si vezi ce te supara in fiecare zi. Cu timpul, vei trage concluzii care te pot ajuta sa intelegi cauza migrenelor si il pot ajuta pe medicul tau sa te ajute mai bine. Pastreaza rutinele de somn, masa, chiar si in wend. Mediteaza regulat, fie si cateva minute. Practica yoga cat poti de mult! Te va ajuta sa te centrezi in tine si sa te cunosti cu adevarat.

Maine, despre terapia marmica a migrenei. Pana atunci, o zi fara dureri de cap sa aveti!

Daca vreti sa lucram impreuna, va astept la clasele de yoga, la retreaturi si la evenimentele de yoga la care sunt invitata. Primul va fi Spring Yoga Festival, 4 martie, in care voi veni in fata voastra cu o clasa de Kryia Yoga- ora 11, 15 , la PAlatul Universul. Va astept cu drag! 

Prof. dr. Minodora Dinu. Instructor yoga. Consilier. Art terapeut.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!