Mantra, între tradiție și modernitate


Ce este o Mantra?

Ca să înțelegem ce este, vă propun să ne întoarcem la rădăcini.

Cuvantul Mantra este format din două părți: Man, rădăcina cuvântului sanskrit Minte și Tra, rădăcina cuvântului instrument.  Așadar, mantra poate fi înțeleasă ca un instrument sau vehicul al minții. În practică, mantra este un sunet sau o vibrație puternică ce ne ajută să disciplinăm mintea, angajată într-un chat continuu cu sine. În yoga, mantra este utilizată pentru a accede mai ușor la starea de meditație.

Mantrele produc efecte de liniștire a minții și de concentrare. Mantra este un instrument puternic ce ne ajută să ne direcționam energia și atitudinile, prin armonie în minte și corp.

Nada Yoga este yoga sunetelor sacre. Conform tradiției vedice, înțelepții sau Rishi erau capabili să distingă și să înțeleagă orice vibrație subtilă din natură. La origine, aceste sunete au fost considerate manifestări ale spiritului în materie. Conștiința universală este cuprinsă în sunetul OM sau AUM: sunetul primordial, al creației universului. De aceea, mantra Om a fost transmisă ca sunet ce reprezintă conștiința universală, infinită și ca o cale de a accede la realizarea de sine.

Psihologia Mantra

Capacitatea mantrelor de a liniști mintea a fost explicată prin numeroase studii. Prin cântarea sau repetarea, recitarea mantrelor se creează o vibrație mentală care permite minții să experimenteze nivele profunde ale subconștientului. Utilizată în timpul meditației, mantra nu mai reprezintă un scop în sine. Este un instrument  care ne detașează de vrtti – vârtejurile minții, pentru a obține mult dorita starea de pace mentală. Mantra este un instrument ce poate sprijini practica atenției conștiente: gândurile, grijile dispar, mintea devine clară și transparentă. În această stare de liniște și pace ne simțim în profunda armonie cu noi înșine și cu Universul. Mantra este un puternic instrument psihologic de cultivare a echilibrului psihic.

Sunt ortodox, nu pot să cânt/ să recit mantre…

 Repetiția mantrelor ne ajută să ne deconectăm mintea de la griji, gânduri negative și să ne eliberăm de anxietate. Oprirea gălăgiei pe care o produce mintea nu poate intra în contradicție cu practicile tale religioase. Nu ai de ce să te simți vinovat: nu te închini niciunei alte entități. Dumnezeu este în sufletul tău, indiferent de numele pe care îl poartă!

Nu știu să cânt/ să pronunț corect mantrele în sanscrită!

Important este efortul tău de a face curățenie în minte. În tradiția vedică se acorda o atenție deosebită pronunției mantrelor.  Însă concentrarea pe corectitudine ne va depărta de la beneficiul cel mai important: uităm grijile și stresul!

Copacul Atent vă va mai vorbi și altă dată despre mantre.

Până atunci, Om Shanti 🙂 , shanti :), shanti-hi! 🙂

Pace pentru mine, pentru tine și pentru întregul univers!

Lecturi recomandate:

Impact of Mantra Chanting on Stress Coping.

Bernard Spilka, Kevin L. Ladd, The Psychology of Prayer: A Scientific Approach

Analyse of acoustic of Om Chant

Effect of Gayatri mantra

Effect of rosary prayer and yoga mantras on autonomic cardiovascular rhythms: comparative study

Mantra and meanings 


Haridwar_Hare Ganga

Imagine: Haridwar, Decembrie 2014: Participare la Haridwar Evening Aarti.

 Va aștept la  Yoga tradițională. Abia astept sa va cunosc! <3 Unde? Click Orarul claselor mele de yoga.
 Namaste!

Copyright © 2014-2016 DoraDinu. All Rights Reserved. Te rog să citezi sursa când preiei idei ca atare sau fragmente.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Mantra, între tradiție și modernitate

  1. Pingback:You are what your deep, driving desire is | Yoga

  2. Pingback:Yoga cu Copacul Atent în Ianuarie | Yoga

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!