M-am trezit și nu îmi amintesc deloc visul…
Ai trait dezamagirea ca nu iti amintesti visele imediat dupa trezire? Eu, da! 🙂 Ca și tine, m-am intrebat De ce nu-mi pot aminti visele…?
Pe blogul DoraDinu.com găsești tot ce vrei să știi despre natura viselor, asocierea viselor vii cu somnul REM- cu mișcare rapidă a ochilor, tiparele normale de somn și tiparul viselor, factorii declanșatori ai amintirii viselor! Tot aici inveti despre cum să cultivi starea de prezență/Mindfulness ziua ȘI noaptea!
Cercetatorii s-au aplecat de timpuriu asupra acestei probleme spinoase: cum de ce nu ne amintim intotdeauna visele? Iata cateva explicațiiSomnul REM să nu apare (sau nu asa de des ca somnul obisnuit – non REM.
Medicamentele pot suprima somnul REM! În special, antidepresivele par să aibă o influență puternică prin întârzierea debutului sau reducerea cantității de somn REM.
Alcoolul este un agent de suprimare a somnului REM!
Dacă are loc somnul REM, visele vii care îi sunt asociate nu pot fi reamintite. Dacă există o tranziție de la somnul REM la o altă stare de somn (cel mai adesea etapa 1 sau etapa 2), înainte de recuperarea conștiinței, visele pot fi uitate.
De regulă, visele se estompează rapid după trezire. Semnalele electrice și semnăturile chimice care constituie experiența visului pot dispărea pe măsură ce apare trezirea, ca un mesaj scris pe o oglindă cețoasă care dispare odată cu evaporarea aburului. Este posibil ca elementele visului să fie amintite mai târziu în cursul zilei, poate declanșate de o experiență care reactivează aceeași zonă a creierului care a creat visul peste noapte.
Visele deosebit de memorabile pot crea o impresie care persistă zeci de ani. Relatarea visului unei alte persoane poate ajuta la stabilizarea memoriei. Visele (sau coșmarurile) care sunt asociate cu emoții intense, inclusiv frica, pot rămâne, de asemenea, în minte. Amigdala este o zonă a creierului care poate ajuta la obținerea acestor vise încărcate de emoții.
Este mai probabil ca visele să fie amintite dacă starea ta de somn REM este fragmentată. Ceasurile cu alarmă întrerup notoriu somnul REM spre dimineață. Este posibil să adormi din nou și să reintri în aceeași experiență de vis în mod repetat.
Tulburările de somn pot avea un impact asupra amintirii viselor. Apneea obstructivă de somn netratată poate contribui, de asemenea, la somnul REM fragmentat, deoarece respirația tulburată apare din cauza relaxării mușchilor căilor respiratorii. Pentru unii, acest lucru poate duce la creșterea amintirii viselor (inclusiv a viselor de înec sau de sufocare).
Apneea de somn poate duce, de asemenea, la lipsa somnului REM, iar terapia CPAP eficientă poate provoca o revenire profundă a somnului REM. Persoanele cu narcolepsie experimentează, de asemenea, tranziții bruște ale somnului care contribuie la amintirea viselor, halucinații legate de somn și paralizie a somnului. Obiceiurile proaste de somn, stresul și condițiile psihiatrice pot, de asemenea, să fragmenteze somnul și să crească visarea și amintirea.
Mai multe despre somn, vise, visare lucidă, mindfulness, terapie prin vise pe doradinu.com! Daca ti-a placut acest articol, imi poti oferi o carte sau o cafea! 🙂
Iar daca vrei sa profundezi acest domeniu fascinant, gusta o felie sau chiar un tort intreg din cursurile online :)!
Lasă un răspuns