Practica yoga ca terapie inseamnă să folosim posturile corpului, numite asane, respiratia, meditatia ghidată și sunetele pentru a îmbunătăți sănătatea fizica și psihică.
Sunt 3 axe mari de la care plecam in yoga:
– Invata sa-ti cunosti corpul,
– sa adancesti respiratia, facand-o natural cat mai profunda,
– sa relaxezi corpul, calmand astfel mintea! 🙂
Care sunt mijloacele?
Atunci cand este o practica privata, one to one, instructorul se adreseaza problemelor tale specifice de sanatate. Cand este o practica de grup, iti da instrumente si tehnici pentru cele 3 mari obiective de mai sus.
Cum ajuta?
Are efecte imediate:
– constientizarea corporala
– intelegerea emotiilor
– cunoasterea mintii
– observarea felului in lucreaza constientizarea
– constientizarea… a cat de inconstienti suntem! 🙂
Intr-o clasa de yoga terapeutica tratam Minte- corp – suflet in mod holistic, plecand de la :
- Sapta Dhatus -7 substante din care este facut corpul;
- Tri Doshas;
- Nava Dhushyas (9 sisteme structurale fizice);
- Pancha Koshas (cele 5 straturi sau corpuri).
Fie ca e vorba de Hatha Yoga traditionala, in care posturile sunt mentinute mai mult timp iar focusul este pe constientizarea corpului si mintii sau de Vinyasa, un stil mai viguros, stilul meu de predare este holistic. Ce inseamna aceasta?
- Construiesc fiecare clasa in jurul unei teme care incurajeaza integrarea holistica Minte – Trup – Suflet. Integrez elemente de terapie fizica si psihoterapie. Nimic din ceea ce se intampla intr-o clasa de yoga holistica nu este intamplator. Structura fiecarei clasei serveste temei centrale: curaj, incredere in sine, vointa etc in plan psihic, iar in plan fizic, secventele sunt echilibrat si armonios inlantuite si subordonate scopului lectiei.
- Aceasta structura are si o parte importanta de inspiratie data de ceea ce se intampla in acel moment cu acei oameni, insa nu de improvizatie!
Yoga ca terapie este puternica acolo unde in psihoterapie cuvantul nu reuseste sa se exprime si sa scoata la iveala dureri si traume, pentru a lucra cu ele. Corpul nu minte!
Cum am ajuns sa dezvolt acest stil? Cu acel dar innascut numit talent, inspiratie, dedicatie, de a sti exact in acel moment ce e de facut.Dar si cu multa munca si resurse, stagii de formare in Yoga Therapy si traininguri in psihoterapie.
Pentru ca fiecare moment este unic si oamenii sunt diferiti, clasele mele respecta si incurajeaza diversitatea.
Abordarea holistica este cea mai apropiata de realitate. Suntem un tot: Minte, Trup, Suflet.