Hai cu mine la…saramura!


Hei, nu te speria, nu te invit in putina cu …varza, nici la o saramura de peste! Vreau sa impart azi cu tine impresiile de la vizita la Salina Ocnele Mari.

Wendul trecut am plecat la plimbare. Nu singura, ci cu George, baiatul meu si cu cumnata Eugenia, inginera si apicultor. 🙂 O sa-ti spun in curand mai multe despre albinute, lumea lor e fascinanata si avem ce invata de la ele!

Acum am de gand sa te iau cu mine la Salina Ocnele MAri. Casa parinteasca este in judetul Olt, undeva intre Vilcea si Arges. Asa ca Ocnele Mari si toate statiunile de pe VAlea Oltului sunt la o… aruncatura de motor! Cum, in afara de plecarea la nepoti si fiica din Franta am vizitat vara asta numai gradina mea cu melci, o groaza de carti si canapeaua din living, ne-am hotarat sa dam o fuga la Vilcea. 🙂

Cum ajungi? Când intri în localitatea Ocnele Mari vei vedea un nou indicator spre dreapta: „Spre Salină”.  In apropiere este o parcare special amenajată. Ne-am gasit cam greu loc in parcare, mai ales ca era si un concert de muzica populara in acea zi.

Ce este bine sa stii inainte de a planifica o vizita la orice salina?

  •  Ia-ti haine groase, indiferent de sezon. Hanoracul si pantalonii musai, pentru ca in salina vei avea parte cam de 13, 14 grade.
  • Intrarea este 22 de ron in wend (20 in timpul saptamanii). Am asteptat cuminti la gramada un autobuz care arata cam de pe vremea cand eram eu eleva prin partile locului :).
  • Daca esti claustrofob sau ai atacuri de panica, nu te sfatuiesc sa incerci aceasta experienta, pentru ca atat sederea in salina cat si drumul prin tunelul de sare cu autobuzul pot fi impresionante.

Dar…Ce este o salina?

O mină de sare, cunoscută și sub denumirea de ocnă de sare! Cand intri, ai chiar senzatia ca ai intrat la saramura, pentru ca de jur imprejur sare cat cuprinde: jos, sus, pereti etc.

Cateva date despre Salina de la Ocnele Mari:

  • Este cea mai mare din țară: peste 20.000 m2 lungimea galeriilor depășește 13.000 m.
  • Exploatarea sării s-a realizat prin extracție de bulgări din salină.
  • Altitudinea faţă de nivelul mării: +226.
  • Diferenţa de nivel faţă de intrarea în galerie: 29 m.
  • Lungimea galeriei de acces: 1300 m.
  • Suprafaţa totală amenajată în subteran: 20.000 m2.
  • Înălţimea camerelor: 8 m.

De ce sa vizitezi o salina?

  • Poti sa inhalezi aerosoli salini, foarte benefici  in diverse afecţiuni, în special cele respiratorii. Aerosolii sunt micro-particule în suspensie în mediu gazos.
  • Prin absorţia de către  organe, aerosolii salini dezinfecteaza si fluidizeaza mucoasele, elimina toxinele, refac elasticitatea membranelor celulelor, reduc PH-ului pe ariile organelor de respiraţie, reduc micro-organismele iritante.

Inainte de a vizita o salina, consulta medicul! Sunt multe contraindicatii.

Reguli elementare in incinta salinei:

  • Supravegheaza copiii!
  • Imbraca-te adecvat, vezi mai sus.
  • respecta toate indicatiile si recomandarile afisate.

Maine iti dau mai multe detalii. Acum te las in compania catorva fotografii, ce-i drept, cam intunecate, fara blitz.

Ai si biserica, in care nu am intrat, fiind imbracata neadecvat. Dar am gasit loc de rugaciune…frumoasa statuie a Fecioarei Maria de mai jos! <3

Image may contain: one or more people and outdoor

 Pana la Dumnezeu te mananca sfintii, e o vorba. As zice mai degraba, te ispiteste diavolul, cu o pivnita cu vinuri fine si ravase iscusite.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Pentru ştrandul Ocnele Mari trebuie sa mergă ceva mai departe, pe drumul principal. Dar despre asta, maine. Pana atunci, ai grija de tine! 🙂

Therapsy- U. Pentru ca TU contezi!

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!