Fobia: tipuri, cauze, simptome
Tipuri de fobie
Cele mai obisnuite fobii sunt:
- Claustrofobie: frica de a fi în spații restrânse și restrânse
- Aerofobie: frica de a zbura
- Arahnofobie: frica de păianjeni
- Fobia la volan: frica de a conduce o mașină
- Emetofobie: frica de vărsături Eritrofobie: frica de roșeață
- Hipocondrie: frica de a nu se îmbolnăvi
- Zoofobie: frica de animale
- Aquaphobia: frica de apă
- Acrofobie: frica de înălțimi
- Fobie cu sânge, leziuni și injecții (BII): frica de leziuni care implică sânge
- Escalafobie: frica de scări rulante
- Fobia tunelului: frica de tuneluri
Acestea sunt departe de a fi singurele fobii specifice. Oamenii pot dezvolta o fobiede aproape orice. De asemenea, pe măsură ce societatea se schimbă, lista potențialelor fobii se schimbă. De exemplu, nomofobia este frica de a nu avea telefon mobil sau computer.
Cauze
Este neobișnuit ca o fobie să înceapă după vârsta de 30 de ani, iar majoritatea încep în timpul copilăriei timpurii, în adolescență sau la vârsta adultă timpurie. Ele pot fi cauzate de o experiență stresantă, de un eveniment înspăimântător sau de un părinte sau membru al gospodăriei cu o fobie pe care un copil o poate „învăța.
Fobii specifice
Acestea se dezvoltă de obicei înainte de vârsta de 4 până la 8 ani. În unele cazuri, poate fi rezultatul unei experiențe traumatice timpurii. Un exemplu ar fi claustrofobia care se dezvoltă în timp după ce un copil mai mic are o experiență neplăcută într-un spațiu restrâns. Fobiile care încep în timpul copilăriei pot fi, de asemenea, cauzate de asistarea la fobia unui membru al familiei. Un copil a cărui mamă are arahnofobie, de exemplu, este mult mai probabil să dezvolte aceeași fobie.
Fobii complexe
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma exact de ce o persoană dezvoltă agorafobie sau anxietate socială. Cercetătorii cred în prezent că fobiile complexe sunt cauzate de o combinație de experiențe de viață, chimie a creierului și genetică.
Ele pot fi, de asemenea, un ecou al obiceiurilor primilor oameni, rămășiți dintr-un timp în care spațiile deschise și persoanele necunoscute reprezentau, în general, o amenințare mult mai mare pentru siguranța personală decât în lumea de astăzi.
Cum funcționează creierul în timpul unei fobii
Some areas of the brain store and recall dangerous or potentially deadly events.
Dacă o persoană se confruntă cu un eveniment similar mai târziu în viață, acele zone ale creierului recuperează memoria stresantă, uneori de mai multe ori. Acest lucru face ca organismul să experimenteze aceeași reacție.
Într-o fobie, zonele creierului care se ocupă de frică și stres continuă să recupereze necorespunzător evenimentul înspăimântător.
Cercetătorii au descoperit că fobiile sunt sunt asociate cu amigdala, wcare se află în spatele glandei pituitare din creier. Amigdala poate declanșa eliberarea hormonilor „de luptă sau fugă”. Acestea pun corpul și mintea într-o stare extrem de alertă și stresată.
Lasă un răspuns