Faţa ascunsă a lui www


Ieri s-au implinit 25 de ani de la lansarea proiectului WWW (World Wide Web) pentru publicul larg. 

Odata cu www, a aparut un nou limbaj:

HTTP: HyperText Transfer Protocol;

HTML: HyperText Markup Language;

URL: Uniform Resource Identifier.

Cine ne-a facut acest cadou? Programatorul englez Tim Berners-Lee, la CERN Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, în Elveţia. Tot acolo au luat nastere primul web browser, primul server şi primele pagini web. Aproape jumătate din populatia planetei are acum acces la internet. Aceasta înseamna acces la educatie, resurse si dreptul la informare corecta. Daaaaaaar…ce e mult strica! Navigarea prelungita pe internet ne schimba modul de reactie, comunicare si gandire.

Internetul modifica neuroplasticitatea creierului prin stimularea excesiva.

Dependența digitala altereaza capacitatea noastra de crestere si dezvoltare.

Folosirea exagerata a oricarui dispozitiv digital stimuleaza in exces sistemul nervos simpatic. Mobilizeaza creierul catre reactivitate si creeaza o stare de anxietate cand nu suntem conectati.

Vedem din ce in ce mai des oameni care se intalnesc sa petreaca timp impreuna, sa socializeze…cu telefonul sau tableta. Dupa un timp, toata lumea scoate telefoanele si intalnirea se transforma intr-un tango de unul singur. Trist, nu?  Pentru ca oxitocina, hormonul fericirii, se degaja numai in angajarea sociala face to face, in prezenţă. Ca sa nu mai vorbim de sentimentele de vină, ruşine, umilire pe care oamenii le pot simţi  in situatii de conflict, cand comunicarea este limitată la schimbul electronic. Fiecare intelege ce vrea…

Sa luam seama:

Tehnologia nu este biologie!

Dispozitivele digitale proceseaza informatia prin semnale electrice. Creierul uman proceseaza informatia prin semnale electrice și chimice. In lipsa interactiunii biologice, in timp real de la persoană la persoană, întregul potențial de schimbare al neuroplasticitatii se poate destrama.

Va simtitit obositi, stresati?  Inchideti orice dispozitiv electronic si mergeti sa stati de vorba cu prima persoana, in parc, la magazin, oriunde!

O intalnire reala valoreaza cat zeci de mii de prieteni virtuali.

Despre FakeBook 🙂 va vorbesc intr-o postare viitoare. Acum o sa inchid calculatorul. Imi mut mintea si corpul intr-o postura sau asana si stau cu-minte.

O zi detox virtual! Stai departe de TNT. 🙂

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!