Dress code in Kundalini yoga
Buna dimineata, dragi si buni oameni! 🙂
Azi va vorbesc despre Dress code sau vestimentatia in acest stil de yoga, asa cum a patruns in Vest, prin intermediul lui Yogi Bhajan.
Vestimentatia alba, parul lung, legat in crestetul capului si turbanul sunt de fapt elemente ale culturii sikh, cultura de origine a lui Yogi Bhajan. A crede insa ca nu putem intelege yoga daca suntem imbracati in alte culori sau nu purtam turban este o iluzie. 🙂 Ganditi-va la calugaritele ortodoxe, imbracate in negru, si in general la hainele calugarilor si preotilor nostri. Fiecare cultura adopta o vestimentatie pentru practicile sale spirituale.
Bun. Dar de ce parul lung, strans in crestetul capului?
Iata ce spunea Yogi Bhajan despre păr:
Când oamenii își lasa părul să crească, ei primesc maturitatea, responsabilitatea de a fi pe deplin crescuți și pe deplin puternici. Acesta este motivul pentru care veți găsi har și calm într-o persoană cu părul de la naștere, dacă este păstrat bine.
Creatorul are un motiv clar pentru a vă da părul:
Se spune că atunci când permiteți părului să crească și să-l înfășurati pe coroana capului, energia soarelui, forța de viață pranică, este trasă prin coloana vertebrală. Pentru a contracara această mișcare descendentă, energia vieții Kundalini crește cu scopul de a crea echilibru.
Aceste practici nu mai pot fi adoptate in zilele noastre. putem citi prescriptiile sau recomandarile lui Yogi Bajan prin lentilele culturii sale de origine: sikh, din zona Punjabului.
Ok, am inteles, dar de ce neaparat haine albe?
Sunt anumite ashramuri, nu numai in Kundalini yoga, in care se recomanda hainele albe (din fibre naturale) pentru a învăța yoga și a practica. Motivele sunt simple. Dincolo de aspectele concrete: este foarte cald in acele zone si albul ne protejeaza, se crede ca există o anumită claritate sau curățenie spirituala in culoarea alba. Oamenii se simt de multe ori mai luminati sau curățati doar prin simpla purtare a hainelor albe! 🙂
Din punct de vedere energetic, se spune că purtarea albului extinde aura purtătorului cu cel puțin un picior, ceea ce ne dă un sentiment de forță și expansiune.
Ce se mai intampla cand ne imbracam in alb, de obicei, fara sa avem motive religioase, sprituale sau estetice?
Suntem mai atenti sa nu ne murdarim, 🙂 sa ne mentinem curati.
O mai mare conștientizare este si scop și rezultat al practicii yoga.
Referitor la culori, Yogi Bhajan credea ca purtarea culorii albe va avea un efect mai rapid asupra constiintei.
De ce Yogi Bhajan a avut un impact atat de mare asupra americanilor? Personal, inclin sa cred – dar este doar o parere personala- ca metoda lui de trezire spirituala care promitea progrese rapide prin tehnici simple s-a potrivit foarte bine spiritului practic al americanului, 🙂 om intreprinzator, pus pe rezultate rapide si concrete.
Sfatul meu:
Purtati alb numai daca va place, daca va simtiti bine in alb. Experimentati si decideti.
Mai presus de toate, indiferent de ce decideți să purtați, veți beneficia oricum și veți fi bineveniți la clasa de kundalini yoga de la Yoga Day! <3
Nu purtarea albului timp de o ora, o zi ne va face mai spirituali, ne va trezi. Ci simpla constientizare a fiecarui moment! 🙂
Bun. de ce vedem pe youtube toti instructorii de kundalini (yogi Bajan style) cu turban? O fi parte din cultura Punjabului, implicit sikh, dar de ce au adoptat americanii iubitori de kundalini, odata cu practica, si turbanul?
As zice: Sa fie mai catolici decat Papa. 🙂 🙂 🙂
Din punct de vedere energetic:
Acoperim chakra coroanei pentru a ne proteja și a reține energia.
Acoperirea capului aduce conștientizare și energie în chakra coroană. Deci, putem afirma ca
In Kundalini yoga acoperirea capului este un fel de încoronare.
Se spune că eul reprezintă Raja yoga – calea regală. De aceea, mă in-drept, în slujba și în numele acesteia.
Eu nu sunt eu însumi atunci când învăț. Mă îndrept spre infinitul dincolo de mine.
Toate acestea și altele sunt conținute în simbolul și în ajutorul energetic al unui turban, care actioneaza ca un …capac. 🙂 .
In concluzie, purtarea turbanului face parte din cultura de origine (Punjab). Nu este insa obligatoriu ca, de dragul conservarii energiei, sa-l punem si noi pe cap! 🙂 In orice caz, la Yoga Day (pe 21 iunie de la 9 la 10) cand voi conduce o sesiune de Kundalini yoga NU ma veti vedea cu turban pe cap! 🙂 Puteti incerca, desigur, ca sa experimentati. Iar daca stati toata ziua la Yoga Day chiar e bine sa va acoperiti capul, va fi o zi insorita. Retineti insa ca in Kundalini yoga predata in India nu este obligatorie purtarea turbanului.
Toata saptamana va voi vorbi despre Kundalini yoga. 🙂 Si va astept cu inima deschisa la Ziua Internationala Yoga, de la 9 la 10. No dress code: doar dorinta sincera de a va descoperi pe voi insiva intr-o alta perspectiva!
Si nu uitati:
Cine intelege ce este Kundalini, cunoaste Yoga.
Hathayoga Pradipika, ed. 1893. Cap. 3 V.106-10.
Lasă un răspuns