Disciplina, cuvântul de ordine pentru 2017


Buna dimineața, dragi si buni prieteni! Sper ca nu v-a speriat prea tare cutremurul de azi noapte. Eu nu l-am simțit, am dormit buștean…

 Iaca mi-am luat viza pentru India de câteva săptămâni si tot nu am plecat. Nici nu mai plec in perioada aceasta. Schimbare de planuri din motive obiective (scoală, catelusa mea bolnava pe care nu o pot plasa nimănui, ca pe un obiect…etc.).

 Asa ca am decis sa aduc ashramul acasă. 🙂 Cu cateva gesturi simple, inspirate din Ayurveda, știința vieții, pe care vi le recomand si voua.

– Dis-de dimineata facem patul. Un gest foarte simplu, dar atat de important in Ayurveda, stiinta vietii. Nu amanam, fie ca avem chef sau nu. Dezordinea = energie negativa in toate culturile.

– Curatarea limbii inainte de spalarea pe dinti, cu bagheta de cupru ideal. Apoi Jala Neti – curatarea nasului. Exista recipiente mici, numite neti pot.

– Imediat dupa ce am venit de la toaleta, meditam. Avem la ce, slava Domnului!

– Salutarile Soarelui, rutina mea zilnica pentru 2017.

– Nu deschidem calculatorul sau telefonul pana cand nu terminam rutina de dimineata.

– Orele diminetii sunt timpul lui Dumnezeu, numite in Yoga si Ayurveda Brahma Muhurta. Aerul este incarcat cu prana, mintea e limpede, acum e momentul pentru studiu si meditatie.

– Micul dejun sanatos, fara grasimi care sa atace ficatul dis-de-dimineata, prajeli etc.

– Curatenia, ca rutina zilnica. Brahmanii aveau ca treaba permanenta curatenia. E un mod minunat de a medita.

– Inlaturarea energiei Sha – a tot ce este inutil si ne blocheaza energia.  Lucruri vechi, praf, mizerie, dezordine. Mult laudatul Feng Shui isi are radacinile in Vasthu, stiinta constructiei si aranjarii casei, parte din Ayurveda.

– Inainte de a ne retrage la culcare, verificam sa nu ramana vase murdare in bucatarie. Lasam totul curat. Dincolo de rețete, precepte si prescripții, e asa de placut sa intri dimineata intr-o bucatarie curata…! 🙂

– Incearca sa-ti faci singur/a curatenia zilnica si generala (cu exceptia unor evenimente majore, unde ai nevoie de ajutor). Cand fiecare isi inlatura murdaria, intelege mai bine cum functioneaza.

– Taie televizorul de pe lista inainte de culcare. Nu poti sa adormi fara el? Incearca, incearca, incearca! orice învăț are si dezvăț!

– Cuvantul de ordine: disciplina! Asa e si intr-un ashram.

Si, cel mai important, adu disciplina cu blandete! Nu te forta sa faci nu stiu cate salutari ale soarelui dimineata. Fa 2, 3 sau cat poti. Important sa păstrezi rutina, sa nu o abandonezi, oriunde te-ai afla! Vei vedea efectele foarte repede!

Iata si o rutina ayurvedica: Dinacharya.
Image result for dinacharya kit
O zi linstita si o Luna Noua cu pace si meditatie asupra anului 2016 va doresc!

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!