De ce oamenii deștepți spun lucruri trăsnite (2)
Cum în cei 52 de ani am repetat lecția prostioarelor de tot felul, spuse sau făcute 🙂 , ca nu cumva să o uit, mi-am propus să o privesc atent, sub lupa Copacului atent. Astăzi, episodul II din Oamenii mari spun și fac lucruri trăznite.
Cercetarea, americană sau europeană, cheltuie anual milioane de dolari sau euro pentru a arăta ce determină succesul: Cine reușește în viață? Ce este reușita? Cum se măsoară? Ce este succesul? Ei bine, pentru prostie nu s-au investit deloc bani…Dar cercetări în psihologie, psihiatrie, economie se află la orizont și deschid un nou câmp de investigație: Prostia. 🙂
Câteva din temele care preocupă neuro-științele și psihologia sunt:
– teorii emergente care încearcă să găsească sursa prostiei – de ce oamenii deștepți fac spun sau fac lucruri stupide;
– ce ne împiedică să găsim adevăratul responsabil de prostiile noastre;
– cum putem evita prostiile și, mai ales, consecințele lor, uneori devastatoare în plan individual și colectiv (pot distruge vieți și duce pe un făgaș greșit nu un om, ci mase întregi).
Azi îți recomand câteva cărți.
În lectură:
– Blind Spots: Why Smart People Do Dumb Things- Madeleine L. Van Hecke. Găsești cartea și în română, la Editura Trei. Copacul o citește la Librăria Cărturărești din Mall-ul Promenada și le mulțumește pe această cale librarilor amabili. 🙂
Pe lista mea de citit <3
– Why Smart People Can Be So Stupid- Robert J. Sternberg
– Your Own Worst Enemy: Breaking the Habit of Adult Underachievement – Kenneth Christian.
– In Over Our Heads: The Mental Demands of Modern Life– Robert Kegan.
– Zen Mind, Begginer’s Mind– Shunryu Suzuki.
Până când Copacul Atent va diseca prostia – a lui sau a altora, vă doresc un w-end cât mai senin, fără lucruri trăsnite! Icearca sa asculti mai mult si sa vorbesti mai putin. Nu de alta, dar..
Twitable Dumnezeu ne-a dat două urechi și o singură gură.
Copyright Dora Dinu. Toate drepturile rezervate. Cand folosesti ide si expressii de aici, citeaza sursa! in limba academic porta numele de Drepturi de autor, iar in yoga, Karma…
Lasă un răspuns