De ce ne întoarcem la dreapta in yoga
Dragi prieteni,
Acum ceva timp va vorbeam despre Legile care ne guverneaza viata, noua si intregului univers. Ieri am experimentat la yoga festival al doilea principiu – Legea Sprijinului Universal. 🙂
Cea mai importanta intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare om, spunea Einstein, este:
Traim intr-un univers prietenos?
Toate statisticile arata ca oamenii care raspund fara ezitare afirmativ sunt fericiti. Asa am fost si eu ieri, alaturi de oamenii care au venit sa invete ceva de la mine. Am simtit un sprijin puternic in toate momentele clasei. M-am dus frumos sa ma asez in fata clasei intoarse la dreapta pentru asanele in picioare. Dar cum de acolo cei din spate nu m-ar mai fi vazut bine, a trebuit sa renunt. A fost un moment de confuzie, 🙂 in care eu cautam solutia, iar ceilalti au venit cu sugestii. Sa ne asezam fata in fata. Sa ne intoarcem unii la stanga, altii la dreapta. Confuzia a luat sfarsit prin transformarea clasei conceputa ca Vinyasa intr-o clasa de Hatha.:)
Da de ce nu ne puteam aseza fata in fata jumatate – jumatate? Pentru ca yoga nu este un sport, ci o practica holistica si spirituala.
Exista vreo logica in spatele acestei întoarceri la dreapta?
Sigur ca da! 🙂 In yoga, nimic nu este intamplator. Orice strategie sau asezare este bazata pe principii fiziologice, psihologice si spirituale.
In anumite stiluri de yoga: Vinyasa, Ashtanga (tot o vinyasa), dupa ce incalzim corpul si il energizam cu Surya Namaskar- Salutul Soarelui, ne intoarcem la dreapta. Nu pentru a-i vedea sau a-i imita pe cei din fata, ci pe instructor. El trebuie sa -si schimbe pozitia in sala, nu practicantii.
De ce este asa importanta intoarcerea la dreapta?
Din punct de vedere energetic
Partea dreapta a corpului este latura noastra yang. Incepem cu piciorul drept asanele (mult mai viguroase in Vinyasa decat in Hatha, unde sunt statice). Ne ridicam dupa shavasana pe dreapta, indoind genunchiul drept. Pastram astfel Ida Nadi activa – unul din canalele de baza ale pranei in corp. Partea stanga a corpului este partea noastra Yin. Asezarea pe dreapta in Shavasana ne permite sa respiram fluid prin nara stanga si sa continuam efectul de calmare, linistire si dupa ce ne ridicam.
Partea stanga a coprului este sustinuta de energia Shakti : polul negativ, receptiv. Ca sa primesti, mai intai trebuie sa dai. Cu dreapta! Pentru ca dreapta este energia masculina, pozitiva.
Fiziologic
Cum inima este in partea stanga :), incepand cu dreptul si intorcand-ne pe dreapta dupa Shavasana, inima ramane libera de presiune si poate lucra corect chiar in asane provocatoare. Executia corecta a unei asane ne regleaza presiunea arteriala. Cand continuam cu partea stanga, corpul va recunoaste sablonul sau paternul care este o asana.
Atentie: femeile insarcinate se vor intoarce nu pe dreapta, ci pe stanga dupa shavasana, deoarece vor creste astfel de nutrienti si fluxul sanguin catre fat.
Salutul soarelui se face, firesc, spre Est dimineata si spre Vest la apus. Apoi in Hatha Yoga toate asanele se vor face asa cum ai ramas dupa Surya Naamskar, cu instructorul in fata clasei. In Vinyasa, pentru posturile in picioare toata clasa se va intoarce la dreapta, iar instructorul se va muta după practicanti in sala astfel incat sa il poata vedea din fata.
Daca trebuie sa incepem cu dreptul, de ce in unele asane incepem cu stangul, de exemplu Janu Sirsasana cu stangul in fata? Pentru principiile de mai sus. Dreptul ramane indoit, iar colonul si intestinele vor face o miscare naturala.
Parerile pot fi impartite si in final fiecare va face asa cum crede si cum simte! 🙂
Spiritual
Toate cele care se fac intai pe partea drepta sunt vor fi de bun augur in toate culturile lumii: Pasitul din casa la plecare cu dreptul, ne strangem mana cu dreapta etc.
Ce stie dreapta nu stie stanga si multe alte vorbe de duh intaresc aceste credinte, de fapt ritualuri la origine, ramase in cultura lumii ca superstitii.
Sa recapitulam: 🙂
Mai intai colectam prana, forta vietii si abia apoi o daruim, adica o distribuim in corp.
Partea dreapta reprezinta estul. Intorcandu-ne spre dreapta, de unde rasare viata, cerem binecuvantarea divina.
Va multumesc cu toata dragostea pentru sprijinul universal pe care ni l-am adus unii altora ierisi va astept la Shakti Flow azi!
Ne putem sprijini reciproc si la urmatoarea retragere de yoga, meditatie si terapii prin arte din 9-11 decembrie, la Breaza. <3
Conform legii sprijinului universal, m-as bucura sa-ti aduci aminte ca ai aflat asta de la #DoraDinu. Dupa ce primim, dam mai departe, spunand de unde am primit. 🙂
Daca simti ca iti sunt de folos, tie si altora, da si tu mai departe
https://www.facebook.com/DoraDinuTeacher/
Namaste!