De ce meditația este un antidot excelent in stres, depresie, burn-out?


Concentrarea asupra prezentului.

Care prezent? Acela pe care il tot ruminam cand suntem dezdnadajduiti, tristi, deprimati? Nu. Meditatia este un mod simplu de a antrena mintea perntru vederea corecta, numita in sanskrita Viveka. Meditatia Mindfulness este o modalitate de a vedea si trai in mod obiectiv prezentul. Ne putem astfel obiectiva, privindu-ne actiunile, gandurile, ca intr-un film, ai carui actori suntem, fara sa ne identificam cu starile personajului.

Meditația nu este o evadare intr-o lume iluzorie, in care totul este roz.

Sa ne înțelegem: yoga si meditația nu sunt o modalitate in care te izolezi intr-un clopot de clestar, in care iti construiesti lumea perfecta si fugi de cea reala. Prin meditatie nu iti rezolvi miraculos problemele. Ci gasesti puterea, forta, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva!

Observ. Exist.

Meditatia Mindfulness incepe cu observarea prezentului. Observi numai cu mintea, cu intelectul, ci cu tot ce esti, cu simturile tale. Aceasta perceptie a lumii in integralitatea ei, cu miros, auz, vaz, pipait, simt, iti poate dezvalui lumea in curcubeee de culori. Oricat de stresat, intristat, ai fi, de obosit cand iesi de la serviciu, nu poti ramane indiferent in fata miracolului naturii, indiferent de anotimp. Din pacate, stresul ne inghite si traim in afara acestor miracole simple care sunt anotimpurile in trecerea lor. Poti incepe practica Mindfulness observand cu grija toate detaliile cand te intorci de la serviciu si sa te bucuri astfel, cu recunostinta, ca existi.

Suna bine, as vrea sa fac asta, dar gandurile nu ma lasa…!

Atunci cand vei intelege ca gandurile tale sunt …doar niste ganduri, ca nu te poti identifica cu ele, pentru ca nu reprezinta realitatea, ci niste procese mentale, esti deja pe drumul spre meditatie. Atunci iesim de pe pilotul automat in care ne traim vietile si ne deschidem unei alte realitati, pe care o acceptam si pe care o exploram cu toate simturile.

Daca vrei sa inveti sa meditezi, urmareste-ma pe https://www.instagram.com/doradinu/

Despre meditatie citesti aici si aici.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!