Cum te ajută Yoga în anxietate


Poate practica yoga să scadă anxietatea?

Cercetătorii arată că mișcarea și respirația conștientă efectuate în yoga activează răspunsul de relaxare (sistemul de odihnă și digestie), prin nervul vag. Prin urmare, yoga ne scoate din sistemul nervos simpatic („luptă sau fuga”) si ne mută în sistemul nervos parasimpatic („odihnă și digestie”). Nervul vag ajută la controlul sistemului nervos parasimpatic.

Yoga crește nivelul de GABA, neurotransmițătorul care ajută la relaxarea minții. Într-un studiu de 12 săptămâni, participanții au mers sau au practicat yoga timp de o oră de trei ori pe săptămână. Grupul de practicanti yoga a arătat creșteri mai mari ale nivelurilor de GABA. În plus, au arătat o îmbunătățire mai mare a dispoziției și scaderea anxietății.

Un alt studiu a comparat o intervenție de terapie cognitiv-comportamentală (CBT/TCC) cu o intervenție TCC plus yoga. Ambele grupuri s-au întâlnit în fiecare săptămână timp de două luni. Un grup a făcut CBT, iar celălalt a practicat CBT și yoga.

Ca rezultat, ambele grupuri au raportat reduceri ale anxietății și senzațiilor corporale legate de panică. Cu toate acestea, modificările au fost mai mari pentru cei care au făcut atât CBT, cât și yoga, pentru a ameliora stresul și anxietatea.

Mai mult, a fost demonstrat că yoga reduce anxietatea la persoanele cu cancer. Și un alt studiu a arătat că yoga pentru anxietate a fost eficientă pentru persoanele care încearcă să renunțe la fumat.

Yoga works!

Poți incerca practica yoga cu mine. Daca doresti sa experimentezi Yoga & TCC/ CBT, scrie-mi!

Foto: Yoga cu Lizy. Arhiva personala.

Psihoterapeut & Yoga Instructor Dora Dinu

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!