Cum să-ți crești stima de sine


Make 2020 the year you work on your self-esteem with these helpful tips

Lipsa stimei de sine sau a încrederii în sine îți poate da viața peste cap în toate felurile, de la relații și muncă până la sănătatea mintală.

Înainte de a-ți oferi căi concrete ca să îi consolidezi încrederea în tine și stima de sine, hai să vedem ce diferență este între cele două!

Încrederea în sine este credința în abilitățile tale, în timp ce stima de sine este credința în tine. De exemplu, poți să cânți sau să ții un discurs într-o sală plină de oameni, dar să nu crezi că te pricepi sau că ești suficient de bun/ă pentru asta.

Unii vor spune că așa s-au născut, că așa este personalitatea lor. Ei bine, acestea sunt abilități care pot fi practicate și îmbunătățite! 🙂 Dacă ai răbdare și vrei să te schimbi, sunt numeroase metode și tehnici prin care să-ți crești încrederea și respectul de sine! Iată câteva din cele mai cunoscute căi, cu rezultate garantate:

Reprogramează-ți gândurile

Oamenii cu o stimă de sine scăzută tind să fie autocritici, le este greu să fie buni cu ei înșiși și să accepte complimente. Dacă te regăsești în această descriere, încearcă să petreci ceva timp gândindu-te pozitiv la tine!

Exercițiu

Ia o bucată de hârtie și trage o linie în mijloc. În stanga, notează-ți calitățile și în dreapta realizările. Parcă te văd protestand: N-am făcut cine stie ce… Poți scrie lucruri simple, cum ar fi „îi fac pe ceilalți să zâmbească” sau „știu să gătesc.” Încearcă să completezi pagina. Da, te înțeleg, nu este mereu ușor să vorbești despre tine, mai ales în termeni pozitivi… Aminteste-ti însă că e ok să recunoști aspecte pozitive despre tine și că asta este o pastilă de încredere! 🙂


În loc să te concentrezi pe eșecuri, nereușite și greșeli, încearcă să atragi aspecte pozitive din experiențele tale. Nimeni nu este perfect, iar experiențele mai pușin reușite sau eșecurile sunt de fapt lecții de viață care me ajută să ne dezvoltăm. De fapt, majoritatea lecțiilor noastre importante din viață provin din situații care nu merg așa cum am sperat, fiecare provocare ne oferă posibilitatea de a învăța și de a crește!

Tratează-te așa cum ai trata pe cel mai drag prieten al tău!


De câte ori apar credințele de sine negative, provoacă-le! Un psihoterapeut cu formare in psihoterapia cognitiv comportamentală te poate invăța cum să-ți restructurezi cognițiile sau credințele de bază.

Exercițiu

Identifică orice gând negativ recurent/ care apare des: „Sunt ciudat/ă” sau „Sunt inutil/ă”, „Nimeni nu mă iubește” și găsește moduri diferite de a le provoca. Imaginează-ți că vorbești cu o persoană dragă când vorbești cu tine. Constientizeaza acea voce interioara critică și caută în mod conștient sau mindful să o domolești cu blândețe.

Ai auzit de Fake it until you make it?

Chiar dacă nu simți încredere în tine, manifest-o! Este un exercițiu pe care să il repeti cat pot de mult, pentru că îți va schimba modul în care alții interacționează cu tine și îți poate da un impuls! 🙂

Tips & tricks

  • Îndreaptă spatele! Priveste inainte când mergi!
  • Vorbește încet – oamenii care sunt mai puțin încrezători tind să se grăbească atunci când vorbesc.
  • Îmbracă-te cu haine care să te facă să te simți bine! Indrazneste si culori mai vii, mai stralucitoare. Evită culorile sterse/terne!
  • Evită să încrucișezi brațele – aceasta este o postură care afișează caracter defensiv sau nervos. Adoptă o postură deschisă.
  • Creează-ți obiective mici și realizabile, deoarece încercarea de a face prea mult îți poate scădea încrederea. Odată ce ai îndeplinit un obiectiv, reflectă, apreciaza-te, apoi ia alt obiectiv și treci la ceva mai mare!
  • Păstrează contact vizual când vorbești! Poți practica întâlnind ochii cuiva timp de trei secunde, apoi uitându-te în altă parte.
  • Dacă există o activitate sau un hobby la care știi că ești bun sau te face să te simți încrezător, fă-ți timp pentru asta. Voluntariatul te poate ajuta să te simți mai bine cu tine în timp ce îi ajuti pe ceilalți! 🙂
  • Fă câțiva pași mici în afara zonei de confort. De exemplu, gaseste altă cale de lucru sau fă o sugestie în cadrul unei întâlniri. Cu cât ieși mai mult din zona ta de confort, cu atât se va extinde mai mult! 🙂
  • Dacă ți se pare că îți lipsește încrederea în examene sau că îți asumi sarcini necunoscute, atunci pregătirea este esențială. Ia suficient timp pentru a revizui, exersează o prezentare în fața unei oglinzi, discută cu un psihoterapeut sau învață câteva tehnici de relaxare.

Self care sau grija de sine

Ai grijă de tine este cheia pentru încrederea în sine – senzația de foame sau oboseală te poate face să te simți nervos! Încearcă să dormi suficient, să mănânci echilibrat și să faci mișcare regulat – minim 30 de minute pe zi. Ieși în natură și limitează ecranele!

Setează limite!

Înconjoară-te de oameni veseli. 🙂 Petrece timp cu oameni care te fac să te relaxezi, să râzi și să te simți bine cu tine. Dacă cineva te jigneste sau te face sa te simți inconfortabil, limitează contactul/ unfriend sau încearcă să eviți să petreci timp cu persoana respectivă. Spune-i persoanei respective de ce nu gusti glumele sau ce te face sa nu te simti bine!

Și nu uita: esti cea mai importantă pesoană din viața ta! 🙂

Dacă ai nevoie de consiliere sau terapie, sunt aici! Scrie-mi la therapsy@yahoo.com și povestește-mi despre tine.

Yoga și meditația sunt cai sigure pentru a te cunoaste si a te iubi mai mult! <3 Kundalini Yoga de Luna Noua

Ti-a placut acest articol? Imi poti oferi o carte sau o cafea, pentru a ma incuraja sa continui! 🙂 https://www.buymeacoffee.com/doradinu

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments on “Cum să-ți crești stima de sine

  1. Silvia on said:

    Felicitari, draga Dora! Excelent articol!
    Te imbratisez!

  2. Multumesc, Silvia! 🙂

  3. Claudia Bulgaru on said:

    Buna,as fi vrut sa va fi intilnit cu multi ani in urma,dar probabil acum a fost momentul!

  4. Buna, Claudia, ma bucur ca îți este de folos informația! Nu este niciodată prea tarziu sa ai grija de tine…

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!