Cum să meditezi


Incepe prin a acorda atentie prezentului in toate actiunile tale. Vei observa cand esti obosit, cand te suprasoliciti, cand te enervezi, iti vei observa toate trairile interioare.

Pentru aceasta nu ai nevoie de o anumita ora. Daca vei practica  in mod constant starea meditativa, iti vei dori, la un moment dat, sa te asezi linistit si pur si simplu, sa existi. Orice activitate ai face, observa ca faci aceasta activitate, nu alta. Daca ti se pare coplesitor sa devii prezent in tot ce faci, incepe prin a alege o activitate pe care sa o observi constant timp de o saptamana, urmând ca apoi sa adaugi si altele.

Rosenberg (Breath by breath, 1998, pag 69-70) recomanda 5 pasi folositori in concentrarea asupra prezentului:

  • Fa un singur lucru, nu mai multe deodata (multi taskingul e ademenitor, dar tare…obositor).
  • Poarta atentia si concentrarea la cel mai marunt gest pe care il faci.
  • Observa ca mintea pleaca si adu-o inapoi.
  • Repeta activitatea de cate ori este nevoie.
  • Observa tot ce te poate distrage de la procesul observatiei.

Câte minute pe zi meditam?

Incepem cu cateva minute si adaugam treptat, de la 3-5 minute,  pentru a ajunge la 20 de minute. Meditatorii cu experienta petrec minim o ora pe zi in meditatie. Chiar si 3 minute pe zi de meditatie iti pot asigura 24 de ore de pace!

Cand să medităm?

Cand ne-am trezit. Nu mai amanam! Ca sa-ti amintesti, scrie undeva, mare, Programul NPM (Nani, Pipi, Meditatie). Am fost la toaleta? Ne spalam si ne intoarcem cu determinarea sau disciplina de a sta linistiti un interval de timp, cel putin cateva minute! Daca vom incepe sa gasim scuze: Dupa ce beau cafauea, scol copilul, scot cainele etc, Amânarea este sinonima cu renuntarea.

Cum mă asez?

Cu coloana dreapta, pentru a te putea asigura ca respiri corect. Picioarele pot sta incrucisate insa daca ai dureri articulare sau rigiditate te poti aseza pe un scaun. Daca simti durere, schimba pozitia. Nu aduci nimic bun corpului tau sau mintii daca iti distrugi genunchii. Verifica bazinul si coccisul, pentru a evita orice disconfort la baza coloanei vertebrale. Te poti folosi de o patura rulata sau o perna pentru a echilibra pelvisul.

Pot sa meditez intins?

Daca nu ai experienta, risti sa adormi. Aceasta postura este potrivita pentru relaxare. Asaza-te pe un scaun, ca sa gasesti stabilitate si confort. Nu te rezema de spatar: e suficient sa stii ca este acolo, iti da siguranta. Picioarele pe podea, pentru ca pelvisul sa fie in pozitie neutra.

Ok, m-am asezat. Si acum?

Si acum…observa ca respiri. Si mai ales, cum respiri. Despre aceasta, intr-un articol viitor, in care iti voi povesti si despre posturile pe care le practicam in yoga pentru meditatie. Pana atunci, sa recapitulam: J

Meditatia este un remediu excelent anti stres, depresie, tristete, nemulțumire.

Este o modalitate de a ne obiectiva fata de trăirile care sunt doar procese mentale.

Putem incepe prin a observa starile, emotiile, procesele mentale, in fiecare zi, progresiv.

Incepem ziua si o terminam cu cel putin cateva minute de meditatie.

Despre meditatie gasesti mai multe aici si aici

Dacă vrei să înveți meditații Kundalini Yoga, urmareste-ma pe Instagram@doradinu

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!