Cum poate fi un adolescent echilibrat emoțional în timpul pandemiei de Coronavirus Covid – 19


E greu să fii adolescent în orice context, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și evenimente anulate, mulți adolescenți ratează activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la clasă.

Dragi adolescenți, pandemia vă impune în viața de zi cu zi schimbări care vă fac să vă simțiți neliniștiți, izolați și dezamăgiți. Ce puteți face pentru a vă îngriji și a vă proteja sănătatea psiho-emoțională? Iata mai jos cateva sugestii.

1. Acceptați că anxietatea este normală.

Dacă închiderea școlilor și știrile alarmiste din media vă provoacă neliniște, să știți că nu sunteți singurii care simt asta. De fapt, aceasta este reacția normală. Psihologii au acceptat de mult că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă, care ne alertează în caz de pericol și ne ajută să luăm măsuri de protecție. Anxietatea te ajută să iei deciziile necesare în situația actuală: să nu îți petreci timpul cu alte persoane sau în grupuri mari, să te speli pe mâini și să nu îți atingi fața. Aceste emoții ne determină să ne protejăm și să-i protejăm pe ceilalți. Tot acest mecanism ne determină să avem grijă de ceilalți oameni din comunitatea noastră, să ne gândim și la cei din jurul nostru.

Chiar dacă anxietatea cu privire la COVID-19 este ușor de înțeles, aveți grijă să folosiți surse de încredere, site-urile de Internet ale UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății] pentru a vă informa sau pentru a verifica orice informații primite pe canale mai puțin credibile!

Dacă vi se pare că aveți simptome, este important să spuneți acest lucru părinților. Nu uitați că îmbolnăvirile cauzate de infecția cu COVID-19 sunt, în general, relativ ușoare, în special la copii și adulți tineri. De asemenea, este important de știut că multe dintre simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19 pot fi tratate. Dacă nu vă simțiți bine sau dacă vă îngrijorează anumite aspecte legate de virus, cereți ajutorul părinților sau unui adult în care aveți încredere.

Putem face multe pentru a ne proteja și a îi proteja pe cei din jur, dar și pentru a ne simți mai stăpâni pe situație: ne spălăm pe mâini frecvent, nu ne atingem fețele și păstrăm distanța socială.

2. Diversificați-vă activitățile

Psihologii știu că, atunci când ne aflăm în situații dificile de durată, este bine să împărțim problemele în două categorii: cele în privința cărora putem face ceva și cele în privința cărora nu putem face nimic.

În condițiile actuale, multe lucruri se încadrează în cea de-a doua categorie, dar există o măsură care ne ajută să facem față situației: să ne ocupăm timpul cu diverse activități. Ca modalități prin care putem să ne destindem și să ne creăm un echilibru în viața de zi cu zi, facem temele, vedem un film preferat sau citim o carte înainte de culcare.

 3. Găsiți noi căi de a ține legătura cu prietenii

Dacă doriți să vă petreceți timpul cu prietenii menținând totodată distanța socială, rețelele de socializare sunt canale de comunicare excelente. Fiți creativi: acceptați o provocare Tik-Tok, cum este #safehands. Creativitatea voastra va ajuta sa găsiti căi de a ține legătura online unii cu ceilalți diferite ce cele folosite până acum.

Accesul nelimitat la ecrane și la rețele sociale nu este o idee bună. Nu este sănătos, nu este inteligent și îți poate amplifica anxietatea.

 4. Faceți lucruri pentru voi înșivă

V-ați dorit vreodată să învățați ceva nou, să citiți o carte sau să studiați un instrument muzical? Acum este momentul! Concentrându-vă asupra voastră și găsind modalități de a folosi timpul nou-găsit, reușiți să vă protejați sănătatea mintală în mod productiv. de exemplu, eu am făcut o listă cu cărțile pe care vreau să le citesc și cu lucrurile pe care am tot spus că le voi face. Acum este timpul lor!

5. Dați frâu liber sentimentelor

Este teribil de frustrant să ratăm evenimente cu prietenii, hobby-ui sau meciuri. „Acestea sunt pierderi importante. Pentru adolescenți sunt, pe bună dreptate, foarte supărătoare”, spune dr. Damour. Cea mai bună cale de a face față acestor dezamăgiri? Dați-vă voie să le simțiți. „Ne putem depăși sentimentele dureroase doar trăindu-le și înfruntându-le direct. Dați-i înainte și fiți triști, iar dacă veți reuși să vă lăsați să simțiți tristețea, veți începe rapid să vă simțiți mai bine.”

Fiecare își manifestă sentimentele în felul său. „Unii copii se vor exprima prin artă, alții vor dori să vorbească cu prietenii și să se folosească de tristețea comună ca mijloc de legătură într-o vreme când nu pot fi alături fizic, iar alți copii vor dori să afle cum pot contribui la băncile de alimente”, spune dr. Damour. Contează să faceți ce simțiți că este bine pentru voi.

 6. Fiți buni cu voi și cu ceilalți

Unii adolescenți au fost supuși bullyingului și abuzurilor la școală din cauza coronavirusului. Reacția martorilor la abuz este cea mai bună modalitate de a sancționa orice formă de bullying. Nu ne așteptăm ca victimele copii și adolescențisă îi înfrunte pe agresorii, ci îi încurajăm să caute ajutor și sprijin la prieteni sau adulți!

Dacă vedeți că un prieten este supus intimidării, abordați-l și încercați să-i oferiți sprijin. Dacă nu faceți nimic, victima va simți că toată lumea este împotriva sa sau că nimănui nu îi pasă. Cuvintele voastre pot schimba lucrurile în bine. 🙂

Nu uitați: acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim atenți să nu distribuim sau să postăm lucruri care îi pot răni pe ceilalți!

How teenagers can protect their mental health during coronavirus (COVID-19)  | UNICEF Romania

Daca vreti sa discuti cu un psihoterapeut, contactati-ma! therapsy@yahoo.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!