Cum funcționează dezvoltarea


Ge ne influenteaza dezvoltarea, genetica sau mediul?

Psihologul biolog Stephen Suomi, care a facut mai multe experimente controlate cu maimuțe, a aratat ca abuzul de alcool sau impulsivitatea sunt diferite când maimuțele sugari sunt crescute de un grup de mame adoptive foarte hrănitoare, mai degrabă decât genetica.

Calitatea experienței relaționale timpurii – la șobolani și la oameni – influențează moleculele reglatoare care
controlează expresia genelor în zone ale creierului care determină răspunsurile la stres. Studii recente au descoperit mai multe efecte invalidante ale traumei, cauzata mai degraba de istoricul copilului decat de tipul de atasament.

Cercetătorii Michael Mackenzie și Susan McDonough, de exemplu, au descoperit că variațiile în plâns la 15 luni au prezis atât probleme de temperament, cât și comportament la 24 de luni.

Totuși, trebuie evitate concluziile simple, deoarece plânsul la 7 luni nu au prezis plânsul la 15 luni sau probleme de comportament mai târziu. Cu toate acestea, gradul in care mamele au fost deranjate de plânsul sugarilor la 7 luni (ceea ce nu era legat de cat de mult plângeau bebelusii) a prezis atât plânsul ulterior, cât și problemele de comportament.

Opinion | Yes, It's Your Parents' Fault - The New York Times

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!