Ceșcuța de porțelan (2)


Aşteptând cu nerăbdare să îl întâlnească pe maestro, negustorul i-a deschis larg uşa şi l-a invitat înăuntru, împreună cu discipolul său. El i-a zâmbit slugarnic şi i-a spus cu o voce onctuoasă:

– Namaste, swamiji. Cu ce te pot ajuta?

Maestrul i-a explicat cu blândeţe că era interesat de ceşcuţa de ceai din vitrină.

– A, da, i-a răspuns negustorul. Este piesa cea mai valoroasă din magazinul meu. Probabil că ştii deja că este cea mai rară ceşcuţă de ceai din lume. Aparţine unui set de 12 ceşcuţe şi este ultima de pe piaţă.

– Aşa este, i-a răspuns maestrul. Cunosc bine acest set. Este favoritul meu. Aş dori să cumpăr ceşcuţa. Ce preţ ceri pe ea?

Gura negustorului s-a făcut pungă, iar inima a început să îi bată cu putere. El a început să se gândească:

„Acest swami cunoaşte raritatea absolută a ceşcuţei, aşa că va plăti oricât îi voi cere”. Plin de lăcomie, el i-a cerut maestrului un preţ astronomic.

Auzind preţul, maestrul i-a răspuns simplu:

– Îmi pare rău, bunule domn, dar nu am de gând să îţi plătesc atâta!

După care i-a oferit un preţ generos, dar decent.

– Atât consider eu că este preţul echitabil al ceşcuţei.

Negustorul se afla în stare de şoc. Crezuse că va fi mai uşor să îi vândă maestrului ceşcuţa. La urma urmelor, un maestru iluminat nu ar trebui să se târguiască 🙂 🙂 🙂 la fel ca un om oarecare. Deconcertat, dar fără să se simtă descurajat, el a redus preţul iniţial la jumătate, explicându-i maestrului că mai puţin de atât ar însemna să rămână în pierdere şi reamintindu-i că ceşcuţa era unică în genul ei.

Maestrul a fost de acord cu afirmaţia negustorului. Ceşcuţa era într-adevăr unică şi nu putea fi înlocuită vreodată de o alta, dar el nu avea de gând să îi ofere negustorului un alt preţ decât cel pe care i l-a spus iniţial.

– Este preţul corect.

Din ce în ce mai confuz, negustorul a continuat să gândească rapid: „Bun, deci acest maestru doreşte să se târguiască. O să mai reduc odată preţul la jumătate, şi gata. Chiar şi aşa, voi fi un om bogat după această tranzacţie”.

Cu un zâmbet neconvingător pe faţă, el i-a spus:

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!