Cel mai mare dusman al tau e cu tine


Am o intrebare pentru tine,  dis-de -dimineata.

Cand ai fost ultima data stresat/a?

Ieri, la birou?

Aseara, in trafic sau azi dimineata?

Emailuri, task-uri, deadline-uri?

Te-ai certat cu partenerul sau copilul?

Ai dus aseara grijile de la sericiu in pat si te-ai sculat cu capul mare, cocoșat de grji?

Te inteleg…

Tensiunea ti-a crescut. Iti simti corpul rigid, iar mintea e intr-o cursa lunga. Si creierul, si corpul iți gâfâie si sunt gata sa cada…

In stare de stres, corpul si mintea sunt intr-o cearta continua. Creierul este scăldat în substanțe chimice care ne ocupa simturile si ne conduc acolo atentia.

Stresul ucide! 

Sub stres, corpul tau este un camp de batalie ocupat total de inamic. Energia este total acaparata de stres, ceea ce face imposibil să ne gândim la altceva. Sistemul nervos simpatic devine o trambulina pentru adrenalina și cortizol. Glucoza și grăsimile inunda fluxul sanguin, iar sistemele noastre cardiovascular si respirator lupta să ne dea energia de care avem nevoie pentru a face față stresului.

Daca am fi in situatia sa ne salvam viata sau pe al altcuiva, aceste modificari din minte si corp ar fi normale. Insa daca devenim reactiv la stresul declansat de alti factori: job, familie, trafic, etc, inseamna ca stresul a devenit toxic.

Cercetatorii au descoperit ca răspunsul organismului la stres s-a schimbat de-a lungul timpului. Suntem din ce in ce mai afectati de stres. Inflamatia cronica duce la boli autoimune si boli cardiovasculare. Cresterea glucozei din sange si a nivelului grasimilor creeaza rezistenta la insulina si  maresc riscul de diabet zaharat.

Ca si cum asta nu ne-ar fi de ajuns, expunerea cronică la hormonii stresului ataca pana la suprimare sistemul nostru imunitar, distruge celule nervoase creierului și favorizeaza obezitatea.

Suntem diferiti in fata stresului?

Da!

Unii oameni se pot apara de cele mai grave efecte ale stresului. Sunt acei oameni care reactioneaza mai bine la stres si se recupereaza mai repede cand sunt bolnavi.

Secretele rezistentei la stres se afla  în creier și corp.

 Despre asta, intr-un articol viitor.

Eu am descoperit fântâna tinereții <3 O viata echilibrata, cu exercițiu fizic, yoga si meditație.

Iti doresc o zi cu cat mai putin stres si te astept sa exersam impreuna tineretea fara batranete! 🙂  https://doradinu.com/where/

Sa ne (re)vedem sanatosi! 🙂

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!