Ce te împiedică să spui adevărul?


Exercițiul de recunoștință de azi este centrat în jurul adevărului. Adevărul Tău. Azi nu îți voi vorbi despre diferența între adevărul tău și al celorlați. Ci despre cum și de ce este important să spui celorlalți ce crezi cu adevărat!

Amintește-ți cel puțin o situație în care ai vrut să spui sus și tare, verde-n față, adevărul. Însă teama de a fi judecat, neînțeles sau greșit înțeles, te-a împiedicat. Îți lipseau încrederea în tine și curajul. Vorbele ți se înnodau în gât, fața ți se înroșea, valuri de căldură îți inundau pieptul. Și vorbele rămâneau, ascunse, ghemuite în piept, netrăite, nerostite…Împreună cu tristețea de a nu fi tu însuți…
Încrederea în tine și forțele tale, curajul vor veni cu fiecare adevăr pe care îl spui. Fără să jignești sau să rănești sensibilitatea celorlalți. Pentru că vorbele pornesc din inimă și sunt spuse cu mintea trează și atentă la celălalt.
Te-ai întrebat de ce toate emoțiile se intersectează în zona gâtului?  Acolo sălășluiește Vishuddha, centrul sau chakra expresiei, spune înțelepciunea orientală. Asociată cu corzile vocale și glanda tiroidă, Vishuddha este chakra comunicării și   exprimării creative. Emoțiile reprimate, pe care nu le lași să iasă la iveală, au tendința să contracteze acest centru de energie. Devii tăcut, te refugiezi în mintea ta, spunând acolo, iară și iară,  vorbele nerostite. Pe de altă parte, excesul de vorbărie – ca să-ți ascunzi emoțiile, este tot un dezechilibru în această chakră. Asculți puțin, iar mintea ta o ia înaintea vorbelor celuilalt, anticipezi ce spune (ceea ce crezi tu că va spune).  Consecința? Vorbești mult, întrerupi, pentru că vrei ca adevărul tău să triumfe, crezând că numai ceea ce spui tu este important…
În orice situație, dacă asculți cu atenție vei înțelege adevărurile celorlați sau sâmburele adevărului, așa cum îl percep ceilalți. Vei fi astfel capabil să spui și tu propriile adevăruri.  Atunci când vorbești cu inima, vocea ta interioară te va ghida, iar acțiunile tale vor fi în armonie cu ceea ce spui, faci și ești. Cuvintele tale, izvorâte din inimă, nu-ți vor mai sufoca gâtul. Vor curge precum un pârâu liniștit, iar tu te vei elibera de teama de a fi judecat sau neînțeles. 🙂 Vorbele sincere, spuse cu atenție și apreciere pentru ceilalți, vor îmbogăți viața celorlați și în primul rând pe a ta.
Exercițiul de recunoștință de azi îți aduce în față câteva întrebări, pe care e bine să ți le pui înainte de a-ți rosti adevărurile. Le-am aflat din lecturi, ți le împărtășesc azi și ție. 🙂
Inspiră și expiră lung, calm și liniștit, observând drumul respirației în zona gâtului. Când inspiri conștient (mindful), inspiri încredere. Odată cu expirul, vor pleca ușor ușor temerile și vor lăsa loc, pentru următorul inspir, curajului de a spune ce crezi.
Înainte de a deschide gura, întreabă-te:
1.  Trebuie să spun asta? Chiar e important?
2. Ceea ce spun nu va răni sau jigni pe cineva?
3. Liniștea va schimba ceva din ceea ce am de spus?
Te invit să completezi întrebările mele cu propriile reflecții.
Când vorbele și acțiunile tale izvorăsc din inimă și sunt filtrate de minte, atentă la ceilalți și grijulie cu tine, viața ta va fi mai liniștită și mai împlinită. Vorbele tale se vor așeza precum păsările pe crengile copacului: fără teama de a cădea. Pentru că știu ca au în ele însele puterea de A fi.
Sfatul meu este să spui adevărul fără teamă, atunci când poți răspunde afirmativ la întrebările de mai sus. Universul va avea grijă de vorbele tale…:)
Azi sunt recunoscătoare pentru că am aflat aceste lucruri. Niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare! Adevărată, pentru că pornește din interior!
© 2014 Dora Dinu
Fish Pose- Matsyasana- Variantă
Matsyasana

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments on “Ce te împiedică să spui adevărul?

  1. De Jesus Claudia on said:

    Articolul de azi pur si simplu: PLIN DE INSPIRATIE! Ma bucur foarte tare ca am reusit sa depasesc acest prag, acea frica de a spune ceeace ce cred. Persoana careia ii datorez curajul si puterea de a vorbi astazi, este sotul meu. Nu numai ca a fost un model pentru mine in a spune adevarul dar a fost si cel care m-a sustinut neconditionat si mi-a amintit ca beneficiile sunt mult mai importante decat pierderea!

  2. Ce frumos, adevarat ca beneficiile sunt mai mari ca pierderea! Multumesc, Claudia! In fond, ce ai de pierdut, daca spui adevarul? Daca nu-ti rostesti adevarurile, ramai cu frustrari si cu eternele regrete: ce-ar fi fost daca spuneam…

Contact

therapsy@yahoo.com

error: Content is protected !!