Ce spune Hathayoga Pradipika despre Kundalini


Hathayoga Pradipika este cartea de căpătâi a cunoașterii yoga.

Eu o văd mai degrabă un tratat complex de Psihologie și Psihoterapie, care include tehnici de liniștire a minții și echilibrare a sistemului Minte- Corp folosind toate componentele acestei masinării care este ființa umană: corpul, respirația, creierul.

Haideti sa vedem ce spune Hathayoga Pradipika despre Kundalini (traducere proprie din engleza). Am luat ca referință ediția din 1983.

„Când adormita  Kundalini este trezită prin grața unui Învățător, atunci toate chakrele și toate nodurile sunt strapunse.” Cap. 3, Versetul 2.


„Când respirația curge  prin Sushumna, mintea devine stabilă.” Cap. 2, Versetul 42.


Kundalini, in starea sa adormită, este încolăcită ca un șarpe. Cel ce urnește această putere să se miște va atinge eliberarea.”Cap.3, versetul 108.

„Marea Zeiță (Kundalini) doarme închizând cu gura sa intrarea în calea prin care se ajunge la scaunul lui Brahman (Brahmarandhra), unde nu există durere. Kundalini-shakti, care doarme mai sus de Kanda (Muladhara) îl elibereaza pe Yogin … Cine o stie pe ea cunoaste Yoga. Kundalini apare un sarpe, iar cel care face ca Shakti sa se miste (de la Muladhara in sus) devine liber, fara indoiala.”Cap. 3, V.106-108.

” Atunci Prana, ieșind din cele două căi (Ida și  Pingala)  trece prin calea de mijloc (Sushumna). Atunci se săvârșeste  unirea Lunii, a Soarelui și a Focului (Ida, Pingala și Sushumna), unire care duce cu siguranță la nemurire.” Versetele 27 și 28.

„Când Prana este fără de mișcare (în Kumbhaka) și mintea este absorbită în Sine, această stare de armonie se numește Samadhi”. Cap.4, Versetul 6.

„Cel care face ca atât Prana, cât și mintea să devină liniștite, obține eliberarea. Nimeni altcineva nu o poate face”. Cap. 4, Versetul 15.

„Atunci Sushumna devine drumul regal pentru Prana. Atunci mintea rămâne fără lucrare.” Cap.3 Versetul 3.

„De aceea, făcând toate eforturile … pentru a trezi pe Zeita puternică (Kundalini) care doarme la gura Sushumnei (poarta către Absolut) „. Cap. 3, Versetul 5.

„Acest fapt în sine (liniștirea minții) poate fi numit eliberare; alții însă pot spune că nu se poate. (Cu toate acestea,) atunci când Prana și mintea sunt într-o stare de absorbție, o fericire fără nume se înfăptuiește”. Cap. 3, Versetul 5.

„Soarele (Pingala) și Luna (Ida) împart Timpul sub formă de zi și noapte. Sushumna se hrănește cu Timp. Acesta este un secret.” cap. 3, Versetul 17.

Imagine similară

 

Vă aștept sa practicam impreuna tehnici Kundalini la Ziua Internationala Yoga.

Eu nu vă promit eliberarea sau iluminarea, căci e un lucru de o viață, nu de o oră, o săptămână, o lună, un an… Ceea ce vă pot asigura este că vom petrece impreuna o ora de lucru Minte-Trup- Suflet in traditie indiana.  Nu resping celelalte abordări Kundalini, dintre care cea mai cunoscută este aceea a lui Yogi Bajan, dar eu predau numai ceea ce am învătat la locul de bastina al acestei minunate practici: Yoga. Și nu uitați:

Cine o cunoaște pe Kundalini, știe ce este Yoga.

Pe înțelesul meu ar suna așa:

Ca să înțelegem ce este yoga, să descoperim mai întâi energia care stă la baza creației: Kundalini.

Namaste.

Veniti la Yoga Day! <3

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!