Ce nu știai (poate) despre alcool
E vara. Mare si gratare rimează cu… bere.
Indiferent dacă băutura voastră este bere, vin sau o băutură tare, e bine să ştiţi cat de multe despre felul în care vă poate afecta consumul exagerat de alcool.
In SUA exista Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), care face sondaje periodice. Potrivit NIAAA, peste 50% dintre adulții americani de peste 18 ani raportează consum de alcool în luna precedentă iar alti 24% recunosc consumul de alcool.
Inainte de a comanda sau cumpara inca o băutura, respirati adanc si ganditi-va macar cateva secunde la consecintele abuzului de alcool și la sănătatea dumneavoastră:
Alcoolul etilic este ingredientul principal în băuturile alcoolice, de fapt un intoxicant.
Alcoolul etilic este fundamental același în toate tipurile de băuturi alcoolice. Când beți cu moderatie, ficatul dumneavoastră poate metaboliza alcoolul din aceste băuturi. Excesul vă copleșește ficatul, iar alcoolul va afecteaza toate organele din corp, inclusiv creierul.
Ce inseamna exces? Tot ce depaseste 14 unitati pe saptamana.
Ce inseamna normal? Băuturile alcoolice „standard” conțin aproximativ 14 grame de alcool pur. Dar dimensiunile obișnuite de servire a băuturilor în restaurante și baruri nu corespund neapărat dimensiunilor băuturilor standard. Deci, un singur cocktail amestecat, de exemplu, poate conține de fapt alcoolul de până la trei băuturi standard.
Pentru a menține un nivel scăzut de consum al alcoolului care reduce la minimum orice impact asupra sănătății și va tine departe de dependență, bărbații ar trebui să limiteze consumul de alcool la 14 unitati pe săptămână. Este important să respectați limitele săptămânale.
Alcoolul ne schimbă creierul.
Creierul se adaptează fizic la mediu astfel încât să ne descurcam in tot ce facem. In cazul celor care consuma constant alcool, creierul poate interpreta acest lucru ca pe un mediu nou și poate schimba celulele nervoase și conexiunile creierului pentru a -i ajuta să funcționeze mai bine cu alcoolul ajuns in sistemul lor.
Odată ce creierul se adaptează la alcool, acesta nu se mai dezadapteaza. Când dependentii de alcool nu mai pot bea, unele dintre aceste schimbări continuă să fie o problemă pe tot parcursul vieții.
Tot mai multe persoane au fost depistate ca având probleme cu alcoolul, fără ca măcar să conștientizeze acest lucru.
Studiile au arătat un consum crescut de alcool în ultimul interval de timp, ceea ce a favorizat dezvoltarea acestor tipuri de cancer. Pe lângă cele șapte tipuri de cancer, oamenii de știință au descoperit că se mai pot dezvolta și cancerul pancreatic sau cel stomacal, însă există o posibilitate mai mică. Consumul de alcool regulat și în cantități mari este asociat cu depresia, anxietatea, pierderile de memorie sau apariția leziunilor cerebrale.
Consumă băuturile alcoolice cu moderație. Drink less, live more!
Daca ti-a placut acest articol, urmareste -ma pe Instagram@doradinu
Lasă un răspuns