Ce este silaba OM sau AUM?


Om sau Aum este o silaba sacra în sanscrită, cunoscuta si ca Omkara sau Pranava.

Inainte de a se citi textele sacre: Vedele, Upanishadele sau orice mantra si la sfârșitul lecturii, se intoneaza OmKara. Este o incantație care te ajuta sa faci tranziția spre meditație si yoga. Shabd Brahman este vibratia sau sunetul lui Dumnezeu.

Silaba OM sau AUM este compusa din trei sunete: A, U și M, care simbolizează:

  • cele Trei Vede: Rig-Veda, Sam Veda, Yajur Veda
  • cele trei forme (Trimurti) ale divintatii – Brahma, Vishnu și Shiva
  • cele trei etape ale vieții (naștere, viață și moarte).

Prin traditie, Om, AUM sau Omkara este sunetul universal, primordial, care a creat Universul. Nu este nevoie sa fii hindus sau budist ca sa intonezi OM sau sa-ti schimbi credința. Este un sunet ce poate fi auzit in emdiul inconjurator, si tu poti sa-i dai ce înțeles vrei.

De ce se cânta Om la inceputul si la sfarsitul unei clase de yoga?

Eu am facut cunostinta de-a binelea 🙂 cu Om in India, la primul stagiu de formare instructori yoga, in ianuarie 2013. Am aflat astfel ca sunetele A, U și M acopera toate  vibrațiile sonore. Când pronunțam A, eliberam o coloană pură, deschisă de aer ce crește din abdomen și iese liber prin gura. U ridica sunetul si il duce in partea din spate a gâtului, în timp ce M il nazalizeaza, duce vibrațiile în sus și spre interior, pentru a stimula chakra coroana, Sahasrara.

Emiterea sau incantatia suntelor AUM ne duce in starea de Turiya. Concentrarea pe sursa fiecărui sunet si vibratia lui ne poarta in diferite stari de conștiință.

OM este o călătorie de la Manipura Chakra la Sahasrara Chakra.

Chiar crezi toate astea…?  Ce dovezi ai?

Da, cred in tot ce este fundamentat stiintific. Un studiu pilot condus asupra mai multor practicanți yoga arata ca intonarea Om cu voce tare mareste raspunsul de relaxare adus de nervul vag.

Maine va spun mai multe. Pana atunci, practicati cunoasterea de sine prin cel putin cateva minute de meditatie pe zi, cantati cu bucurie, indiferent de vreme si respirati cu recunostinta! <3 Va astept cu drag marti seara sa cantam impreuna OM, asa cum am invatat in India! Check My schedule here.


Om Shanti, Shanti, shanti!

 Daca v-a placut articolul, ati aflat ceva nou sau v-a inspirat, Like &Share  Pagina facebook. Namaste!

Imagine din Arhiva personala noiembrie 2014, la al 2-lea Yoga teacher Training in Rishikesh, India. Excursie in Himalaya.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!