Ce este fobia?


O fobie este o frică irationala, exagerata sau inutilă față de o anumită situație, lucru sau animal. Fobiile apar destul de des: mai mult de 10% din copii adolescenti au una sau mai multe dintre aceste fobii.

In acest articol vei gasi aproape tot ce ai nevoie sa stii despre fobii.

Una dintre cele mai frecvente fobii este frica de înălțime, dar există multe altele, cum ar fi frica de

  • spații mici, restrânse
  • spații deschise mari
  • zbor
  • sânge și ace
  • câini
  • păianjeni
  • șerpi
  • fulger

Fobie specifică. O frică intensă, irațională, de un declanșator specific.

Fobie socială sau anxietate socială: aceasta este o frică profundă de umilință publică și de a fi identificat sau judecat de alții într-o situație socială. Ideea unor întâlniri sociale mari este terifiantă pentru cineva cu anxietate socială. Nu este același lucru cu timiditatea.

Termenul „fobie” este adesea folosit pentru a se referi la teama de un anumit declanșator. Cu toate acestea, există trei tipuri de fobie recunoscute de Asociația Americană de Psihiatrie (APA):

Citeste si aici cand poti spune ca ai o fobie.

Agorafobie: Aceasta este o teamă de situații din care ar fi dificil să scape dacă o persoană ar experimenta o panică extremă, cum ar fi într-un lift sau în afara casei. Este de obicei înțeleasă greșit ca o teamă de spații deschise, dar s-ar putea aplica și pentru a fi închis într-un spațiu mic, cum ar fi un lift, sau a fi în transportul public. Persoanele cu agorafobie prezintă un risc crescut de tulburare de panică.

Fobiile specifice sunt cunoscute sub numele de fobii simple, deoarece pot fi legate de o cauză identificabilă care poate să nu apară frecvent în viața de zi cu zi a unui individ, cum ar fi șerpii. Prin urmare, este puțin probabil ca acestea să afecteze viața de zi cu zi într-un mod semnificativ.

Anxietatea socială și agorafobia sunt cunoscute sub numele de fobii complexe, deoarece declanșatorii lor sunt mai puțin ușor de recunoscut. Persoanele cu fobii complexe pot găsi, de asemenea, mai greu să evite declanșatoarele, cum ar fi ieșirea din casă sau starea într-o mulțime mare.

O fobie devine diagnosticabilă atunci când o persoană începe să-și organizeze viața evitând cauza fricii. Este mai severă decât o reacție normală de frică. Persoanele cu fobie au o nevoie copleșitoare de a evita orice le declanșează anxietatea.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!