Când poți spune ca ai o fobie?


În articolele de aici și aici am explicat despre tipurile de fobii. În următorul articol voi arăta când putem spune cu adevărat că avem o fobie. De exemplu, ai o fobie dacă simți greutate în stomac când vezi sau îți imaginezi ceva care te sperie?

Nu orice frică este o fobie. Dacă ai o fobie, frica ta este mult mai mare decât ar fi normal, având în vedere pericolul situației. Când oamenii cu fobie se confruntă cu lucrul de care se tem, pot fi atât de anxioși încât încep să tremure sau să transpire, să amețească sau să simtă greață sau chiar să facă un atac de panică! Aceste semne si simptome le vor da o stare de rău, de aceea vor încerca să împiedice să se întâmple din nou. Persoanele cu fobie fac adesea eforturi mari pentru a evita situația de care se tem, chiar dacă aceasta provoacă o mulțime de probleme sau trebuie să renunțe la multe!

Sunt cunoscute multe cazuri de artisti, sportivi, persane mediatizate care se tem să zboare cu avionul și au decis la un moment dat nu mai zboare niciodată. Pentru că nu mai voiau să zboare, de multe ori au trebuit să călătorească timpuri foarte lungi și au ratat evenimente internaționale importante. Uneori, persoanele cu fobie nu numai că evită lucrul, animalul sau situația de care se tem de sine, ci și un film, o imagine sau chiar gândul la asta.

woman breathing into paper bag on airplane

Frica și fobia: diferențe

Frica este o parte normală și sănătoasă a vieții. De fapt, frica joacă un rol important în a ne împiedica să intrăm în situații dăunătoare și să ne ajute să decidem când să ieșim din situații care nu sunt neapărat cele mai bune.

În circumstanțe normale, frica poate fi gestionată prin rațiune și logică. Nu ne dirijează viața și nu ne face să devenim iraționali.

Cu toate acestea, o fobie transformă răspunsul normal al fricii în ceva persistent și dificil sau imposibil de controlat.

Răspunsul normal la frică

Este ușor să te temi de aproape orice. Frica se bazează în general pe o experiență negativă cu obiectul sau circumstanța în cauză. De exemplu, dacă ai fost atacat de un câine în copilărie s-ar putea să te temi și astăzi de câini. Uneori frica este învățată de la altcineva, cum ar fi un copil care se teme de păianjeni din cauza reacțiilor mamei sale.

Oricare ar fi obiectul fricii, poți deveni necăjit sau să te simți inconfortabil când te confrunți cu acel obiect. Dacă iti este frică să zbori cu avionul, de exemplu, poți deveni nervos sau anxios când urci într-un avion. Cu toate acestea, ești capabil să-ți gestionezi simptomele și să-ți continui viața. S-ar putea să preferi să călătoresti cu mașina sau trenul, dar vei zbura atunci când este necesar sau practic.

Răspunsul fobic

Dacă ai o fobie diagnosticabilă pentru un obiect sau o situație anume, răspunsul va fi extrem.

Folosind exemplul fricii de a zbura, te poți urca în avion, dar vei transpira, vei tremura, poate vei plânge sau vei avea alte răspunsuri fiziologice serioase. Te poți simți rău pe parcursul întregului zbor, deoarece fiecare turbulență ăți poate accentua frica sau declanșa panica.

Dacă fobia ta este severă, pur și simplu nu vei putea să urci deloc intr-un avion. Vei evita total zborul – chiar daca aceasta inseamna anularea vacanțelor sau a călătoriilor de afaceri dacă nu există o altă formă de transport. Este posibil să nu poți nici măcar vizita un aeroport pentru a intampina un prieten sau a-ti lua la revedere. Poți avea anxietate chiar și când avioanele zboară deasupra capului!

Mi-e frică de… frică

Dacă ai o fobie, vei dezvolta o teamă de frică în sine. Începi să-ți faci griji că se va întâmpla ceva care să-ti declanșeze frica. S-ar putea să-ți schimbi rutina zilnică într-un efort de a evita eventualele situatii declanșatoare. Dacă ști că ai o confruntare viitoare cu obiectul fricii, poți rumina asupra ei, poate obsesiv. Este posibil să ai probleme cu somnul sau să pierzi concentrarea în studiu sau munca, mai ales cad se apropie momentul sau ziua confruntarii cu obiectul sau situatia fobica.

Cere ajutor de la un psihoterapeut!

Fobiile sunt extrem de individualizate în ceea ce privește simptomele și severitatea și nu pot fi autodiagnosticate. Mai sus am aratat câteva linii directoare pentru a te ajuta să intelegi dacă ai nevoie de ajutor, dar este important să îți dai seama că simptomele pot varia de la cele prezentate.

Totuși, dacă banuiesti că ai fobie, este foarte important să vezi imediat un profesionist din domeniul sănătății mintale: psihoterapeut și/ sau psihiatru, în functie de severitatea problemei si alte eventuale tulburari. Specialistii vă vor oferi un diagnostic precis și vor elabora un plan de tratament potrivit pentru tine! 🙂

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!