Când bârfești despre mine, te prezinți de fapt pe tine…gossip

Dragă Copac,

De când am început sa fac yoga, am auzit tot felul de bârfe, cea mai drăguță fiind: Degeaba face yoga…!

Dacă îți imaginezi că yoga ne transformă subit în niște robotei ce rămân impasibili ca o stana de piatra, te înșeli. Poate ca îmi controlez mai bine mâinile și picioarele decât reacțiile si port cu mine, ca și tine, ca noi toti, un temperament. Dar cred ca iti faci griji degeaba pentru mine ! 🙂

Faptul că te simti mai bine daca ma barfesti ar trebui sa-ti dea de gandit. Uite, echipe de cercetatori in psihologie si neurostiinte au aratat urmatoarele:

– Cei care barfesc au o imagine de sine negativa si o stima de sine scazuta. Prin barfa, ca mecanism social, incearca sa se protejeze, directionand atentia catre altii. Iti propun sa gasesti alta sursa de intarire a self esteemului decat barfind. Fa si tu yoga, de exemplu, si o sa intelegi ca schimbarile sunt subtile, nu se intampla peste noapte si nu te transfigureaza intr-un calugar budist…

Vrei sa ai totul sub control, de aceea ma pui pe mine in lumina reflectorului. In povestea pe care o spui despre mine esti sigur/a ca ai toate elementele? Tu de ce lipsești din povestea asta…? Decat sa fii obsedat/ ă de vietile altora, apleaca -te peste a ta si poate o sa intelegi ce te nemultumeste… Nu-ti mai irosi energia in naratiuni si inflorituri despre vietile altora. Investeste-o in ceva util tie si celor din jur. De-adevaratelea!

 Persoanele care iubesc și propaga bârfa negativă au suferit abuzuri emoționale sau fizice în copilarie, de la persoane de incredere. De aici, sentimentul de a fi neiubit creste ca o buruiana rea, care iti cuprinde inima si iti otraveste vorba. Eu nu sunt suparata pe tine, pentru ca inteleg ca exista ceva care te-a marcat in copilarie.

 Cuvintele cu care ma zugravesti, pe mine sau pe altii, ti se potrivesc ca o manusa! Nu numai tie, si interlocutorului tau. Care te aproba pentru ca nu are curaj sa te contrazica, ori pentru ca vine si el din aceeasi poveste…Da-ti voie sa fii Tu in centrul povestii, nu altii. Si construieste relatii autentice cu ceilalti fara sa te prefaci, pentru ca la un moment dat tot te vei demasca…Te asigur ca nu toti vor crede ceea ce spui.

Stii, draga Copac, poate ca nu sunt inca yoga, chiar daca practic yoga. Dar am devenit constienta de fluctuatiile mintii. Cam despre e vorba in yoga: Yoga citta vrtti nirodah.

Ceea ce iti pot spune sigur despre mine este ca sunt cinstita, directa (aici am de lucru…) si increzatoare.

Restul e…barfa. 🙂

Iar cand te apuca dorul de o barfa mica, despre mine sau altii, aminteste-ti o replica celebra: Tot ce spui poate fi folosit impotriva ta…! 🙂

 Namaste!

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!