Ca sa vezi curcubeul, trebuie sa suporti ploaia


Buna dimineata, dragii mei!

E  o zi insorita de primavara. Si inima mea infloreste cu fiecare raza de lumina.

Da, despre lumina voi vorbi azi. Impartasesc cu voi lucrurile care m-au preocupat si in jurul carora caut sa fac…lumina. 🙂 Iata cateva din intrebarile pe care mi le-am pus din 2012, cand am inceput sa predau yoga, pana acum.

Cu cat invat mai mult, cu atat simt ca stiu mai putin.

Paradoxal, dar adevarat. Yoga este ca o fantana. E o stiinta care lumineaza aspectele nestiute ale personalitatii umane. Este filozofie, psihologie, terapie, psihoterapie, art-terapie, terapie fizica etc.

De ce am lasat partea fizica la sfarsit?

Pentru ca este doar varful aisbergului, partea vizibila din yoga. Cei mai multi vad yoga ca o practica fizica, un sport.

Asana e doar un mijloc pentru a ajunge la cine esti cu adevarat.

Practica fizica este un instrument. Atat. La fel de puternic precum mudra, mantra, meditatia. Te ajuta sa ajungi la esenta, samburele a ceea ce esti.

De ce unii oameni nu se intorc la yoga, daca este asa de simplu sa te cunosti, doar tu cu tine?

In acesti 4 ani de predare yoga, am intalnit renuntarea, sub diferite forme si chipuri. Oameni care vin o data, de doua ori…si apoi renunta.

Nu au gasit instructorul potrivit?  Sau stilul potrivit?  

Intr-o oarecare masura, da. Impactul e prea mare si renuntarea e mai simpla, mai dulce decat perseverenta. Cand sunt pusi fata in fata cu temerile si limitarile corpului fizic, aleg fie competitia, fie renuntarea. Cei care aleg competitia incep prin a se compara cu colegii din sala/ studiu si/ sau cu instructorul. Si sfarsesc prin a renunta pentru ca…Nu sunt prea flexibil. Nu am forta. Nu am timp. E prea greu. E prea departe. etc. etc. Chiar daca stiu sauy au aflat cat de bine face Yoga la Minte, Trup si Suflet. Chiar daca au primit instructiuni de a se proteja, de a alege modificarile aratate de instructor, de a se odihni cand au obosit…

Altii nu au nevoie de nicio justificare. Renunțând, aleg confortul de a-si continua viata pe pilot automat. De cele mai multe ori, de a trai viata altora, nu a lor…Sau viata ii traieste pe ei…?!

Yoga  autentica deschide conditiile unei schimbari. Pe care nu toti o pot accepta.

Si ce sa facem? Nu ii putem aduce cu forta la yoga!

Nici vorba. 🙂 In schimb, putem sa incepem prin a ne lumina noi insine/ noi insene, ca intructori yoga. De-adevaratelea.

No show off! Show In. <3  #DoraDinu

Ca sa ajungem la esenta, avem nevoie de umilitate (nu umilinta) si compasiune.

Nu astepta sa vina lumina singura la tine. Cauta drumul spre lumina. Cand l-ai gasit, continua, cu perseverenta. S-ar putea ca umbra cu care te vei confrunta sa te zguduie. Nu renunta! Ca sa vezi curcubeul, trebuie sa suporti ploaia. #DoraDinu

 Daca iti place articolul, daruieste-l si altora. Citeaza sursa/ autorul, pentru ca furtul de idei e la fel de periculos pentru tine ca furtul dintr-un magazin…

Pretuirea ta ma onoreaza. _/\_ Like & Share Pagina Facebook.  Namaste!

Copyright PhD #DoraDinu.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Contact

therapsy@yahoo.com
Facebook.com/PsihologDoraDinu/
Instagram.com/doradinu/

error: Content is protected !!