Ai anxietate ȘI depresie?
Anxietatea și depresia merg adesea mână în mână. Iată ce este bine să știi dacă se manifestă împreună.
Te ingrojorezei uneori atât de mult încât grijile interferează cu activitățile de zi cu zi? Sau te simți atât de trist/ă încât dispoziția îți umbrește complet ziua? Dar ce faci cand aceste stări, anxietatea și depresia, apar și se manifestă împreună?
Dacă ai inceput deja sa te ingrijorez, STOP! Nu ești singurul/a!
Potrivit ADAA Anxiety and Depression Association of America, tulburările de anxietate care includ anxietatea generalizată, tuburarea de panică și and anxietatea socială sunt cele mai obisnuite tulburari de sanatate din lume. În SUA, ele afectează U.S. 18.1% din populatie in fiecare an.
Tulburarile de dispozitie sunt cauza principala care influenteaza functionarea noarmala a unei persoane: tulburarea depresiva majora, tulburarea bipolara si tulburarile de dispozitie sezoniere.
Mai mult, incidența apariției depresiei cand ai deja o tulburare de anxietate sau invers este mare. Multe persoane cu depresie majoră suferă de anxietate severă și persistentă. Unii experți estimează că 60% dintre persoanele cu anxietate vor avea și ele simptome de depresie, potrivit NAMI.
Ce legătură poate fi între anxietate si depresie?
Deși nu sunt stări emoționale identice, cercetările în domeniul sănătății mintale sugerează că depresia și anxietatea coexistă adesea deoarece pot fi cauzate de aceiași factori sau de factori similari. Potrivit APA/ Jurnalul American de Psihiatrie, aceste cauzepot include:
- Factori genetici – Contribuie cu 40% la predispozitia pentru simptomele anxioase si depresive, restul de 60 % sunt atribuiti factorilor de mediu.
- Factori de mediu -Numiti si factori sociali, includ experiente ca Trauma, neglijarea in copilaria mica, stresori curenti precum dificutati in relatii, somaj, izolare sociala, boli fizice. Oamnii care au suferit de PTSD post-traumatic stress disorder (PTSD) sau tulburarti de anxietate sunt predispusi sa dezvolte depresie, potrivi tNIMH National Institute of Mental Health.
- Durerea- Durerea cronică și, în special, sindroamele dureroase invalidante, cum ar fi fibromialgia, sindromul intestinului iritabil, durerea lombară, durerile de cap și durerile nervoase sunt strâns legate de suferința psihologică, inclusiv anxietatea și depresia (Harvard Health). De fapt, cercetările sugerează că „durerea împărtășește unele mecanisme biologice cu anxietatea și depresia”.
Nucleul dublei tulburări se manifesta ca un ciclu. Când te neliniștiști, ai tendința de a avea îngrijorari sau ruminare și te simți rău în legătură cu asta. Apoi simți că ai eșuat și treci la depresie. În mod similar, persoanele care sunt deprimate se simt adesea anxioase și îngrijorate, astfel încât una poate să o declanșeze pe cealalalta.
Simptome de anxietate și depresie
Conform actualului Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM-V), clasificarea standard a tulburărilor mentale folosită de profesioniștii din domeniul sănătății mintale din Statele Unite, anxietatea și depresia pot avea mai multe simptome comune, incluzând, dar fără a se limita la:
- Oboseala frecventa
- Dificultăți de concentrare sau mintea goala
- Iritabilitate
- Tulburări de somn (dificultăți de a adormi sau de a dormi; somn agitat, nesatisfăcător).
Alte semne că o persoană poate suferi atât de tulburări de anxietate, cât și de depresie includ:
- Frică și îngrijorare constantă, irațională
- Simptome fizice precum bătăi rapide ale inimii, dureri de cap, bufeuri, transpirații, dureri abdominale și / sau dificultăți de respirație
- Modificări în alimentație, fie prea multa, fie prea puțina
- Sentimente persistente de tristețe sau lipsă de valoare
- Pierderea interesului pentru hobby-uri și activități
- Incapacitatea de relaxare
- Atacuri de panica.
Lasă un răspuns