5 pași spre o schimbare simplă. În oglindă!
“The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change” Carl Rogers.
Când m-am uitat ieri la calendar, m-a apucat amețeala: ianuarie, februarie, martie…deja aprilie? Simt, odată cu primăvara, dorință de schimbare…! Tu ai lucrat pentru schimbările pe care ți le-ai propus la începutul anului? Îți mărturisesc că, prinsă în vârtejul zilelor, am uitat sau neglijat o parte din ele. De aceea azi îți propun să începem o schimbare împreună. Câțiva pași mărunți, care ne-ar putea aduce schimbări semnificative în timp. Îți ofer câteva idei, desprinse din lecturi și observație. 🙂
1. Ia-ți oglinda cu tine! Explorează-ți posibilitățile și motivațiile. Cunoscându-te și acceptându-te, creezi condițiile unei adevărate schimbări. Îți propun doar un exercițiu mărunt de cunoaștere, știind că nu putem schimba chiar totul…! Identifică un obicei pe care vrei să-l schimbi. Poți începe un jurnal; observă și notează zilnic un comportament repetitiv, ca să-i identifici originile. Când simți că pierzi controlul și te năvălesc emoțiile, poartă atenția în interior, ca să înțelegi stările prin ce treci și mai ales, de ce. Fii atent la ceilalți, pentru a înțelege, din feedbackul lor, cum funcționezi în situații diferite. Vrei să faci mai mult sport, dar ți-e lene să pleci de acasă? Găsește un prieten/ o prietenă care să te motiveze, cu care să pleci în parc sau la sala de sport! Vrei să slăbești? Nu începe o dietă necruțătoare, dacă știi că nu o vei putea urma sau că te-ar putea îmbolnăvi sau deprima. Introdu schimbări simple, dar sigure. Cunoscându-te mai bine, vei face ceea ce ți se potrivește, nu vei lucra împotriva curentului. Puțină observație și atenție la modul în care funcționezi te pot scuti de stres.
2. Fii întotdeauna pregătit/ pregătită pentru obstacole și bariere! Ca sa creezi în creier drumul pentru un nou comportament. Nu te auto-sabota! Vrei să reduci shoppingul compulsiv? Acționează în și pentru interesul tău. Rezistă invitației celei mai bune prietene, de a o însoți la Mall-ul din cartier, ca să vedeți Noua colecție. Evită oamenii negativi, toxicii sau cronofagii! Ocolește locurile care ți-ar dărâma motivația și, odată cu ea, planul schimbării.De fiecare dată când vechiul obicei te caută, găsește cu ce să-l înlocui. Ieși în parc, practică un sport, fă yoga, cântă, dansează, du-te la teatru, la un concert, începe ceva nou! Sau răsfață-te cu o baie parfumată… Ia o carte (multe cărți motivaționale poți găsi în liber acces pe internet), sună pe cineva care te poate sprijini sau pe cineva drag, familia. Profită de bucuriile simple ale vieții.
3. Notează schimbările pozitive! Dacă ți se pare lung și plictisitor să notezi zilnic câte un gând într-un Jurnal al recunoștinței, la sfârșitul săptămânii amintește-ți trei lucruri pozitive. Sau lasă un gând de recunoștință pe un blog. Accentuând schimbările pozitive, comportamentele noi se vor consolida. Nu poți fugi de semnalele negative ale creierului și corpului: fac parte din bagajul nostru de supraviețuire și protecție. Dar poți deveni, practicând observația, conștient (mindful) de fluctuațiile minții. Observă și conștientizează tendința negativă sau criticismul. Poți conta pe cei care țin la tine și te pot sprijini ori pe cei care au aceleași scopuri ca tine. Poți folosi o brațară, pe care să o schimbi de la o mană la alta când observi că un comportament vechi apare sau când dorești să aduci în atenție noul comportament. Celebrează schimbarea!
4. Fii bun cu tine! Arată compasiune și grijă față de propria-ți persoană. De cele mai multe ori, comportamentele greșite sunt o cale de a-ți manifesta stresul. Te-ai enervat. Îți pare rău…Ai spus vorbe care rănesc. Ai vrea să dai timpul înapoi, dar nu mai poți…! Și atunci te refugiezi în vechile obiceiuri. Închide televizorul și du-te în parc sau în pădure, să stai de vorbă cu copacii! Nu te autopedepsi, pe canapea, în fața televizorului ore în șir sau în fața calculatorului…Vei aduce mai mult disconfort și stres, pentru că vei adăuga la starea de vinovăție minutele petrecute fără rost. Nu vei face decât sa te păcălești, evadând în vechile obiceiuri!
5. Perseverează! Cu răbdare. În viață, ca și pe salteaua de yoga, sunt momente când ți-e greu. Când mintea și corpul nu te ascultă sau sunt rezistente la schimbare. Specialiștii spun ca pentru schimbarea unui pattern și introducerea altuia este nevoie de cel puțin 21 de zile. Dacă nu observi schimbări semnificative după o lună, nu renunța! Privește la toți pașii mici pe care i-ai parcurs: ai făcut deja un progres! Acordă-ți permisiunea să mergi fără grabă, în ritmul tău, spre schimbare. Și antrenează-ți noul obicei ca pe un mușchi. Știi cum se spune: use it or lose it!
Ca în fiecare zi, îți propun acest simplu exercițiu de recunoștință. Când ești pe punctul de a te refugia în vechile obiceiuri, oprește-te! Îndreaptă spatele. Ia cinci respirații lungi, calme, adânci și liniștite. Inspiră, expiră și numără-ți respirațiile. Cu inspirul aduci în corpul, mintea și inima ta dorința de schimbare. Când expiri, eliberezi tensiuni și lași să plece din minte, corp și suflet înverșunarea, încleștarea. Echilibrezi astfel dorința de schimbare cu înțelegerea, aprecierea și iubirea de sine.
Azi sunt recunoscătoare că am descoperit drumul spre cunoaștere de sine și schimbare….
Daca ti-au placut gandurile mele, imi poti oferi o cafea sau o carte! 🙂
Yoga asana: Bakasana – The Crow Pose
Pingback:Shift & Delete! | Copacul Reflexiv